במשך כ-10 שנים, ממשלת ישראל נכשלה להתמודד עם שוק הנדל"ן הישראלי והובילה למצב של מחסור חמור בעובדים, כשמדינת ישראל לא מצליחה לחתום על הסכם סחר עם ממשלת סין להבאת עובדים זרים לטובת ענף הבנייה. כעת, לאחר שנים של מגעים, משלחת ישראלית חתמה היום (ד') עם התאחדות הקבלנים הסינית ומשרד הסחר הסיני על סיכום הנוסח של ההסכם הבילטרלי כדי לייבא לישראל אלפי עובדים לענף הבניין מסין. במשרד האוצר, הבינוי והשיכון והפנים מסרו כי הטקס הרשמי צפוי להתקיים בסוף פברואר. הסכם הסופי סולל את הדרך להבאת 20 אלף עובדים לענף כשבמהלך החצי השנה הראשונה, לאחר חתימת ההסכם, יגיעו לישראל כ-6,000 עובדים והיתר לפי פולסים נספים.
לעמוד דירות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן

במקור, ההסכמים הבילטרליים נועדו להפחית את מספר העובדים הזרים
הסכם זה מצטרף להסכמים הנוספים, עליהם חתמה מדינת ישראל עם מדינות מזרח אירופה, כשההבדל בינם הוא שבהסכם עם ממשלת סין, נקבע כי השלטונות הסיניים יהיו האחראים הבלעדיים למיון העובדים בארץ המוצא, כשבמזרח אירופה יהיו אלה נציגים ישראלים, של משרד הבינוי והשיכון ושל התאחדות בוני הארץ. ההסכמים הבילטרליים החלו את דרכם בשנת 2011, אז קבעה הממשלה כי נדרש לקיים פיקוח ובקרה על תנאי העסקתם של העובדים הזרים בענף הבניין מחשש לפגיעה בזכויותיהם ולמגר תופעות עבר של סחר בבני אדם. החלטה זו נקבעה ביודעין כי הדבר יגרום להפחתה במספר העובדים הזרים שיגיעו לישראל בתקווה שהדבר יוביל לקידום עבודה עברית ולטובת הכשרת ישראלים למטרה זו.
לעמוד הפרויקט פלורנטין וילאג' באתר BankNadlan לחצו כאן
קצב בנייה איטי בשל מחסור בעובדים
עם זאת, עם השנים התברר שהמחסור בעובדים זרים הוביל לאחת הסיבות הגדולות ביותר של משבר הנדל"ן בישראל. העובדים הזרים נחשבו לעובדים איכותיים מהעובדים הישראלים והפלסטינאים שעבדו בענף וככאלה שמסוגלים לעשות את העבודה במהירות גדולה יותר. ככל שהתמעטו העובדים הזרים, כך קצב הבנייה התארך, עד לקיצוניות הקיימת כיום, כשבנייה של בניין מגורים בישראל לוקח כשנתיים עד שלוש שנים. מכה קשה זו עזרה להגדיל את המחסור הקיים בדיור ועם הזמן הובילה לעליית המחירים. במהלך השנים האחרונות טענו בהתאחדות הקבלנים כי הממשלה אינה צריכה להמציא תוכניות חילוץ לענף הבנייה כגון מחיר למשתכן או מע"מ אפס, אלא פשוט להגדיל את כמות העובדים, על מנת שקצב הבנייה ייגבר, וכך היצע הדירות ייגדל והמחירים יירדו. "פעולה זו תועיל לכלל האוכלוסייה בישראל ולא רק לזכאים או זוכי הגרלות כפי שמתרחש כיום" מסביר יו"ר התאחדות הקבלנים.