בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) החליטו לפרסם דו"ח נוסף על מחירי הדיור לשנת 2015, על מנת להסביר מדוע מחירי הדיור ממשיכים לעלות. הדוח החדש כולל נתונים כגון שיעור הישראלים הגרים בשכירות, שיעור הישראלים הגרים בדירות בבעלותם, הוצאה חודשית ממוצעת על משכנתא ועוד. נתוני הלמ"ס התבססו על סקר הוצאות משקי הבית, אשר דגם בשנת 2015, לא פחות מ-8,550 משקי בית, ב-251 יישובים, ולפי טענת אנשי הלמ"ס, מייצגים 2.5 מיליון משקי בית באוכלוסיה בישראל, רבע מהציבור. עוד הסבירו בלמ"ס כי שיעור המשיבים לשאלות הסוקרים עמד על 72 אחוזים. כעת, סוקרי הלמ"ס הציגו אותנו לשאלה החשובה ביותר בסקר בו שאלו את הנבדקים "אילו יכולתם למכור את דירתכם כיום, איזה סכום הייתם מקבלים עליה?" על מנת לנסות להעריך את מחירי הדיור שמוערכים כיום על ידיד ישראלים רבים, שאינם משתמשים בשמאים, או אנשי מקצוע, כדי להוציא לשוק את דירותיהם.
פער של 255 אלף ש"ח מהמחיר הנכון בשוק
כאשר הסוקרים שאלו את השאלה הזו, ממוצע מחירי הדיור, שנגלה לעינהם עמד על 1.64 מיליון ש"ח. חשוב להזכיר שמדובר בהערכה של בעלי הדירות בלבד, ללא בדיקה שלשמאים וכאן למעשה נמצא סוד הסקר. הבדיקה הראתה, כי ממוצע מחירי הדיור בשנת 2015 עמד על 1.39 מיליון ש"ח וזאת אומרת, שבעלי הדירות אשר חשבו להוציא את דירותיהם לשוק, וייתכן שחלקם אף עשו זאת, הציעו מחירים הגבוהים בכ-250 אלף ש"ח מהמחיר האמיתי של אותם נכסים בשוק הנדל"ן, והרי לכם עוד נתון משמעותי שמוביל לעליית מחירי הדירות בישראל. רוב הציבור בעלי הנכסים רואה את עליית המחירים ונוטה לחשוב כי מחיר הנכסים שלו עלה בסכומים גבוהים בהרבה, כדי להתכונן למשא ומתן שיגיע, אך כשמלכתחילה המחיר מגיע לסכומים כאלה, סיכויי המכירה יורדים וכשכולם רוצים טרוף את כל הקלפים מעליית המחירים, הרבה יותר קל להעלות את המחירים על שיקולים של רווח כלכלי בלבד בניסון לצאת עם אקזיט קטן ללא מאמץ.
כל אחד חולם על אקזיט
אם אתם חושבים שלנתון זה אין השפעה אמיתית על מחירי הדיור, אתם טועים בהחלט. רוב בעלי הדירות הללו יפרסמו את דירותיהם בשווקים אינטרנטיים ויעשו זאת ללא בדיקה אמיתי של ערך הדירה, כשכך יעשו גם רוכשי הדירות. כך נוצר שוק יד שנייה שמרחיק אנשים רבים שמעריכים כי בסכום הזה, הם כבר יכולים לשלם עוד קצת ולרכוש דירה חדשה, והביקוש לדירות חדשות עולה, כשלכולם נוח להמשיך את עליית המחירים.