האם מחירי הדירות יירדו ב-2017? לפי מספר כלכלנים התשובה היא כן. לאחרונה, החלו מספר כלכלנים לבחון את שווקי המניות, מחירי הנפט ומדיניות הריבית של בנק ישראל. אחד הדברים המרכזיים שאליהם מתייחסים הכלכלנים הוא הריבית על המשכנתאות שצפויה להתייקר ולהביא לשינוי המיוחל. לפי הערכות ריבית המשכנתא צפויה להתייקר עד סוף שנת 2016 בכ-0.5 אחוזים, בנוסף להתייקרות של 0.8 אחוזים ב-2016 כולה ולעצור מעט את הביקושים לרכישת דירה. הסיבה להתייקרות המשכנתאות היא עליית תשואות האג"ח בעולם, אשר משפיעים על האג"ח הממשלתיות בישראל. אך אם נדמה כי ירידת המחירים חשובה רק לרוכשי הדירות, כדי לדעת שהיא אף יותר קריטית למשקיעים בשוק, שכן ההתייקרות מובילה לכך שתשואת השכירות עלולה לא לכסות את ההחזר החודשי של המשכנתא לבנק.
לעמוד מחירון דירות באתר BankNadlan לחצו כאן

עלייה נוספת שלאחריה התמתנות
עם זאת, הכלכלנים מסבירים כי לפני שתגיע ירידת המחירים, השוק צפוי להתמודד עם עלייה נוספת במהלך שנת 2017, משום שהתייקרות המשכנתא תוביל תחילה את המשקיעים לדרוש תשואה גבוהה, ויחד עם חוק מס דירה שלישית שיביא לעלייה נוספת במחירי השכירות, בעלי הדירות יבקשו להעביר את העול הכלכלי על השוכרים. בנוסף לכך, חוק מס הדירה השלישית עלול להוביל לירידה בכמות הנכסים המוצעים לשיכרות מה שימעיט את ההיצע ויעלה מחירים. לעומת זאת הרפורמה המוצעת בחברות הארנק שמחייבת את בעלי חברות הארנק לשלם מס גם על רווחים הצבורים הקיימים בחברה יוכל לסייע בדיכוי הביקושים לדירות מקבלן.
משק חלש משמעו מחירי דיור נמוכים
לבסוף, נותר להזכיר את המשך פעילות הממשלה להבאת כוח אדם שיזרז את קצב הבנייה בישראל. ממשלת ישראל קרובה לייבא לארץ כ-30 אלף עובדים מענף הבנייה בצורות כאלה ואחרות, בין אם זה עשרות אלפים מאוקראינה, כמה אלפים מסין ועוד כמה אלפים מחברות העבודה הזרות. אל כוח האדם מצטרף המינוף של משקי הבית בישראל, אשר מהווים את הסכנה הגדולה ביותר על המשק. המינוף של משקי הבית, עלה לאחרונה לרמתו הגבוהה, אשר מתחיל להזכיר את אירלנד לפני שנת 2008. אירלנד חוותה באותה שנה משבר במשק שהוביל לירידת מחירים לאחר שהם חוו עליות מחירים של 200 אחוזים, כשמינוף צרכנים ביחס לתוצר נשק ל-200 אחוזים ביחס להכנסה הפנויה.