רק בחודש שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) כי עליית מחירי הדיור נבלמה במעט, מה שהוביל למאבק כוחות מול השמאי הממשלתי, שטען כי מחירי הדירות מזנקים ואין שום בלימה, עד ששר האוצר הורה לאיסור פרסום מסקנותיו. בלמ"ס ובמשרד האוצר ביקשו להציג מדד אחד, כוונה נכונה שנעשה בצורה מפוקפקת, אך כבר כעת, עולים הנתונים כי מחירי הדיור זינקו מאז תחילת השנה ב-9 אחוזים, לאחר שבשמונה החודשים הראשונים המחירים עלו בכ-5.3 אחוזים בלבד, שיעור דומה לזה של עליית המחירים ב-2015. אז מה הוביל לעלייה הקיצונית הזו ומה מתדלק את עליית המחירים האחרונה?
לעמוד הפרויקט מגדלי אינפיניטי באתר BankNadlan לחצו כאן
העסקאות הרבות בפריפריה משפיעות על הממוצע
הנתונים של משרד האוצר לסיכום הרבעון השלישי של 2016 עדיין לא פורסמו, אבל מהממצאים מתגלה כי עד כה, נרכשו ברבעון כ-28 אלף דירות, בדומה למספר שהוצג ברבעון השני. עוד מדווח כי כרבע מהדירות שנרכשו היו דירות מקבלן, וסקרי הלמ"ס מציגים כי רכישתן של דירות חדשות ירדה בכ-4 אחוזים ל-7,400 דירות ברבעון השלישי. חלק בולט בירידת העסקאות מוסבר בצניחה של 28 אחוזים במספר הדירות מקבלן שנרכשו במחוז תל אביב וירדו מכ-1,600 יחידות דיור לכ-1,200 יחידות דיור בלבד. מנגד מספר הדירות שנרכשו בפריפריה הצפונית, הדרום וחיפה, קפץ מ-17 אחוזים ברבעון השני ל-37 אחוזים ברבעון השלישי. נתונים אלו מסבירים את השינוי הגדול בתמהיל הגאוגרפי של הדירות שנרכשו ברבעון השלישי, ואת ירידת המחיר הממוצע לדירה חדשה.
הדירות בדרום נמכרות והמחיר במרכז לא יורד
משקל הפריפריה ברכישת הדירות החדשות עלה משיעור של 30 אחוזים בשנת 2010 ל-37 אחוזים בשנת 2016, אך בו בזמן עלה גם מדד מחירי הדירות ב-62 אחוזים, נתון שמראה כי הגדלת הבנייה בפריפריה, בצפון ובדרום ושליחת הציבור לקנות שם לא עצרו את עליות המחירים, אלא ייתכן עשו אף את ההפך. למדד המחירים הרבה יותר נוח לעלות וכשהיצע הדיור במרכז יורד, הציבור עובר לפריפריה ומתחיל לעלות את המחירים ושוק הנדל"ן במרכז מגיב לזה ומוסיף לעלות את המחירים גם הוא שכן אם מחירי הדיור עולים באשקלון הם לא יעלו בראשון לציון? למעשה הממשלה מסתירה את העובדה הזו בנתונים הסותרים אחד את השני ושולחת אנשים לרכוש "דירות בזול בפריפריה" למרות שאותם רוכשים משלמים דווקא יותר.