הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) פרסמה בשבוע שעבר את מדד מחירון דירות עבור החודשים אוגוסט עד ספטמבר בשילוב עם מדד המחירים לצרכן. בהצגת הנתונים נראה כי התרחשה עלייה נוספת במחירי הדירות בשיעור של 1.3 אחוזים, בניגוד להכרזות של משרד האוצר שהתבססו על נתוני אותה לשכה בדיוק, לפיהן החלה התמתנות בשוק הדיור. בנוסף לכך, בסיכום הכללי השנתי, עולה כי ב-12 החודשים האחרונים עלו מחיר הדיור ב-8.5 אחוזים. בלשכה מנסים להסביר את השינוי במדד בשל תקופת החגים של חודש אוקטובר, והסיבה שרכישות שהתבצעו אז, עדיין לא נרשמו ברשות המיסים, והיא זו שמעבירה ללמ"ס את הדיווחים על מספר העסקאות בשוק, "לפיכך, הנתון אינו סופי מאחר שקיימות עסקאות נוספות שבוצעו בתקופה זו וטרם דווחו" הסבירו נציגי הלמ"ס.
שני סקרים של הלמ"ס סתרו זה את זה
אך בלמ"ס ישנו עוד נתון שאותו היא מפרסמת בכל רבעון ומציגה בו את מגמת המחירים בכל מחוז בישראל. מגמות אלה כוללות גם מחירים ממוצעים ואת גודל הדירות, מהפרסום שנעשה ברבעון השלישי, אשר כלל חפיפה עם נתוני חודש אוגוסט-ספטמבר, נרשמה דווקא ירידה של 1.75 אחוזים במחירי הדירות בהשוואה לרבעון השני של שנת 2016. בנוסף לכך, מתברר כי ב-12 החודשים האחרונים נרשמו עליות מתונות של 2.5 אחוזים, וזאת בניגוד לזינוק המחירים שדווח על 8.5 אחוזים. כך למעשה נותר כי הודעת הלמ"ס הייתה - מחירי הדירות ירדו ועלו. הבעיה שנוצרה בין המדדים אשר הציגו נתונים הסותרים זה את זה היא בשל העובדה שמדד המחירים שהציג עלייה של 8.5 אחוזים נרשם לפי המודל החודשי וכיום מחפשים בוועדה הציבורית של הלמ"ס מדים חלופיים לבחינת מחירי הדירות.
לעמוד דירות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן
חודש נובמבר יחזיר את המדדים לאיזון
במחירון הדירות של תל-אביב נרשמו ירידה של 5.3 אחוזים ברבעון השלישי, ובסקטור הדירות בנות 5 חדרים צנחו המחירים ב-26 אחוזים. אך מאחר והחישובים של אותם נתונים גולמיים, יתכן שהמגמה השלילית במחירים התרחשה בשל הגידול במספר העסקאות שנחתמו בדרום העיר, אשר נחשב שאזור זול יותר, ומצד שני מיעוט בולט בעסקאות נדל"ן שנעשו בשכונות הצפוניות היקרות יותר. בסופו של דבר, חודש נובמבר יהווה את האיזון ויספק עליות בכל המדדים בשל העובדה שעסקאות של חודש אוקטובר יירשמו בנובמבר וכן הלאה.