האם שר האוצר באמת יכול להוריד את מחירי הדיור? בציבור נדמה כי משה כחלון, אכן מנסה להוריד את מחירי הנדל"ן, וממקד את מאמצו סביב תוכנית "מחיר למשתכן". מחירי התוכנית אכן מציעים הנחה מוצלחת עבור הזכאים בתקווה שאלה גם יוריד את המחירים בסביבת הפרויקט, אך מחיר למשתכן אינו יכול להוות תחרות אמיתית למי שצריך לקנות דירה עכשיו. מחיר למשתכן זו תוכנית ארוכת טווח כשהמכרזים שמוצעים היום, וההגרלות שמגיעות לאחר מכן יספקו את הדירות עצמן רק לאחר שנת 2017 וכשזוג צעיר מחפש לרכוש דירה, גם יד שנייה ושמצב פחות שמור, הרצון להמתין עם ביצוע הרכישה והמעבר מספר שנים אינו גבוהה בשל חששות ריאלים כמו תהליכים שנתקעים מסיבות כאלה ואחרות או פשיטת רגל של קבלנים.
לעמוד מחירון דירות באתר BankNadlan לחצו כאן
כוחם של הבנקים לשנות את מחירי הדיור גדול מאוד
הבעיה הנוספת מבחינת הפעולות הממשלתיות להורדת מחירי הדיור, הן שתוכנית מחיר למשתכן נוגעת רק לגבי ציבור מצומצם בעוד ששאר הציבור בישראל, נאלץ לעמוד מול השוק הפרטי שנמצא בחוסר גבוהה עוד יותר כשמכרזים ממשלתיים רבים עוסקים בעיקר במחיר למשתכן ולא בשוק הפרטי, כך שהיצע הדיור מדלדל עוד יותר. עם זאת מחירי הנדל"ן עדיין יכולים לרדת וגם עבור כל אזרחי ישראל, ולא שר האוצר חייב להיות המוציא לפועל. למרות שהקרדיט לכל ירידת מחירים כעת, תעבור לשר האוצר, התנהלות הבנקים היא בעלת משקל גדול עוד יותר ביכולת להוריד את מחירי הדיור ולאפשר לישראלים לרכוש דירות שעד עתה לא יכלו.
לעמוד דירות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן
העלאת הריבית בבנקים הורידה את סכום המשכנתא
אז האם הריבית היא זו שתוריד את מחירי הדירות? נתוני הריבית הממוצעת על משכנתאות הצמודות והלא צמודות שפרסמו נציגי בנק ישראל מראים כי ברגע שהריבית הגיעה לרמות השפל הנמוכות ביותר בשנה שעברה, מחירי הדיור עלו עוד יותר. במידה וזוג מסוים יחתום על החזר קבוע של 5,000 ש"ח בחודש למשך 20 שנה, לפי הריבית של השנה הקודמת, הוא יכול היה לקחת משכנתא של 920 אלף ש"ח, ואילו בריבית של השנה הוא יוכל לקחת כ-830 אלף ש"ח בלבד. מכאן ניתן להסיק כי שיעור הריבית של המשכנתאות משמעותי להורדת מחירי הדיור משום שגובה המשכנתא שאותו זוג יכול לקחת יקבע בסוף היום, על ידי גובה ההחזר החודשי. כלומר, העלאת הריבית בבנקים הורידה ב-100 אלף ש"ח את סכום המשכנתא שאותו זוג יכול לקחת.