ענף הנדל"ן הישראלי סובל זה שנים מעיכובים, בנייה איטית והזנחה שגורמת לעליית מחירים. כעת מצטרף לכל זה עיכוב ביורוקרטי חדש, בשל החסם שהוסיפה כעת רשות הכבאות וההצלה אשר דורשת כי כל פרויקט מגורים יאשר הקמה של התארגנות לכלי רכב להצלה והדבר כמובן תוקע פרויקטים רבים ברחובות הוותיקים והצרים של תל אביב. החסם החדש שגורם לכך שמחלקת כיבוי אש בת"א מעכבת עשרות פרויקטים, החל לאחר שרשות הכבאות שינתה את הקריטריונים הנבדקים כאשר מנפיקים היתרי בניה, וכעת אינה מאפשרת הקמת מבנים ברחובות צרים בהן כבאית לא מסוגלת לנוע בהם בחופשיות. מטעם נציגי רשות הכיבוי וההצלה הסבירו כי אין שום רצון מצידם לשנות את הקריטריונים, ולכן נראה שהפתרון לבעיה החדשה אינו נמצא באופק, אלא לפנות לפינוי בינוי בו יהרסו את הבניין הישן לטובת בניין חדש, אך לא כל פרויקט יכול לקבל היתר כזה אם אין סכנה קיומית לעמידותו של הבניין. כתוצאה מכך בת"א לבדה כבר מתעכבים מעל ל־100 פרויקטים.
לעמוד דירות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן

השכונות הוותיקות בעיר עומדות מול עצירה מלאה של הפרויקטים
עד לא מזמן אישור רשות הכיבוי היה מותנה בבדיקה שהתמקדה במבנה עצמו בעיקר והאם תכנונו עומד בתקנות הבטיחות. אלא שבחודשים האחרונים, יזמים רבים מדווחים על כך שמערך הכבאות החל לבחון את סביבת הבניין, הדרך אשר מובילה אליו ובעקבות כך החל להוציא תקנות חדשות ליזמים והקבלנים. כעת התקנות החדשות דורשות שהכבאיות יוכל להגיע לכל מבנה שגובהו מתוכנן מעל ל־13 מטר, בקלות ושרוחב כביש הפנוי יהיה 3.9 מטר לפחות. אך הבעיה הנוצרת כעת היא שאזורים רבים בתל אביב כגון העיר הלבנה, פלורנטין, הצפון הישן וכו', בהם מקודמים מספר רב של תוכניות תמ"א 38, עומדים מול ברירת מחדל של להרוס את הבניין הישן ולבנות בניין חלופי או לעצור כל תוכנית שכן הרחובות הצרים באזורים אלו בהם חונים כלי רכב משני צדיהם, אינם מתאימים לרכבי כיבוי והצלה ולכן אינם מקודמים בהם פרויקטים.
לעמוד הפרויקט אשדר טריו - חיפה באתר BankNadlan לחצו כאן
אפשר להתחיל לחפור
הערכות היזמים והאדריכלים הפעילים בענף נעות בין 100 ל־200 פרויקטים המעוכבים כעת בשל התקנות החדשות של רשות הכבאות. העירייה מאפשרת ליזמים לקבל היתר לחפירה ודיפון על מנת לא לעצור את הבנייה לגמרי, ובמקרים מסוימים אף היתרים לבניית קומת מרתף, בכוונה כי סוגיית בטיחות האש תיפתר, אך יזמים רבים דואגים שלא יימצא פתרון "יש סיכון כלכלי עצום להתחיל לבנות פרויקטים כעת כשאר לא כל הבעיות נפתרו שכן איש לא מבטיח שאכן מדובר בעניין זמני" מסיבירים יזמים רבים. מצד רשות הכבאות הבהירו כי הסוגיה אינה קשורה לת"א בלבד אלא היא כלל ארצית. לטענתם מדובר בסוגיה מקומית שרשויות מסוגלות לפתור, כיוון שלמהנדסי הרשויות יש את סמכויות להפחית את רוחב הכביש הנדרש ל־3.7 מטר. אך בערים וותיקות רבות יש מספר רב של מקרים בהם רוחב הכביש נמוך אף מכך.