מסקירת הכלכלן הראשי במשרד האוצר עולה כי מתרחשת ירידה במספר העסקאות של תושבי החוץ בישראל בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2015. אותם נתונים למעשה מהווים מדרגת שפל של 13 שנה שלא נראו מאז שנת 2003 כאשר ירושלים הפכה לעיר הבולטת ביותר ב"נטישת" תושבי החוץ. בחודשים ינואר-אוגוסט 2016 נרכשו כ-1,500 דירות מקבלן על ידי תושבי חוץ, אשר מהווים ירידה משמעותית של 36 אחוזים ומצביעים על הקפאת פעילות שנעשתה במשך 8 החודשים הראשונים של השנה, ברכישת נכסים ומכירת נכסים בשוק הישראלי. חשוב לציין כי האוצר איננו מייחס את התופעה למגמות המחירים בשוק הישראלי כשמחירי הדיור ממשיכים לעלות וצפויים לעלות גם בשנת 2017. אז לאן תושבי החוץ נעלמו?

פיגועי הטרור והארנונה הכפולה הרחיקו את תושבי החוץ
בעיר הבולטת ביותר בהיעלמות תושבי החוץ, היא ירושלים, אשר הובילה את הירידה בעסקאות במשך תקופה זו. סך כל הדירות שנרכשו על ידי תושבי החוץ עומד על 450 דירות בלבד, אשר מספקים צניחה של 41 אחוזים לעומת שנת 2016 אשר השפיעה גם על הירידות המשמעותית בדומיננטיות של אזור זה בכללי ברכישות תושבי החוץ. כתוצאה מכך, ירושלים, שרק לפני שנה ריכזה זה קרוב לשליש מסך כל הרכישות של תושבי החוץ, איבדה בערכה בסך רכישות תושבי החוץ ל-29 אחוזים בלבד, אשר משתווה למספר המכירות באזור נתניה והשרון. את הסיבות לכך מסבירים באוצר בשל חידוש פיגועי הטרור, תקיפות הסכין והדריסות, אשר מרחיק מהאזור רוכשים פוטנציאלים רבים, אך גם החלטת הממשלה מסוף 2015, שאישרה לעיריית ירושלים לחייב "דירות רפאים" בארנונה כפולה, הוסיפה לירידות החדות ברכישות תושבי החוץ בעיר.
לעמוד הפרויקט הכרמל הירוק - חיפה באתר BankNadlan לחצו כאן
הירידות בעסקאות ירדו בכל הארץ
אנשי האוצר מבהירים כי בין תושבי החוץ לבין הישראלים ישנם פערי מחיר גבוהים כשבפלח השוק של הדירות מקבלן הפער עומד על 40 אחוזים ובדירות יד שניה הפער מגיע ל-50 אחוזים. נתונים אלו, יחד הירידות החדות ברכישות של תושבי החוץ בירושלים, אשר סך משקלם בכמות העסקאות מגיע ל-5.7 אחוזים (חצי מכוחם בשנים 2012-2011), מראים כי כמעט ואין תחרות למעשה בין הישראלים לתושבי החוץ. סך הדירות שנרכשו על ידי תושבי החוץ באזור המרכז ותל אביב במהלך ינואר-אוגוסט 2016, עומד על 297 דירות, ירידה של 36 אחוזים ומשקל הרכישות באזור יריד ל-4.7 אחוזים בלבד, לעומת שנת 2011, אז שיעור הרכישות הגיע לכ-8 אחוזים מכלל העסקאות.