אין אדם בישראל, המחזיק בדירה ישנה, שלא שמע או התעניין על אפשרות של שיפוץ תמ"א. מכאן ואילך ישנן כמה בחירות שכל נציגות בעלי דירות צריכים לעשות לפני שהם בוחרים בתהליך השיפוץ או הפינוי בינוי. הבחירה המועדפת ברוב המקרים נחשבת לפינוי בינוי בה הקבלן משלם לדיירים על תקופת הלינה בנכסים הזמניים וכך גם הם אינם חיים עם שיפוץ תמידי בקירותיהם ובאוזניהם. עם זאת, גם תמ"א 38, אינו דבר גרוע עד כדי כך, אך כדי להתכונן כראוי לשני סוגי השיפוץ, על בעלי הדירות לזכור מהם הסעיפים שאסור לשכוח בחוזה תמ"א, שבלעדיהם, הם עוד עלולים למצוא עצמם מצטערים שהחלו את כל הסיפור.
לעמוד דירות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן

ערבויות, ליווי בנקאי ותמורה לבעלי הדירות
על הדיירים לוודא כי הערבויות של הקבלן או היזם תואמות את גדול הפרויקט והיקף התשלום שלו. לדוגמא, בפרויקט פינוי בינוי יש לקבל ערבויות על שווי הדירה החדשה שהדייר יקבל יחד עם ערבות על תשלומי דמי השכירות עבור תקופת ההמתנה. כמו-כן חשוב שהליווי הבנקאי לחוזה יקבע את כל התנאים בפרויקט עצמו ולא יתייחס לפרויקטים נוספים של היזם\קבלן. בכל הנוגע לתמורה, אסור להסתפק בכותרת "תוספת ממ"ד ומרפסת". דרושה כאן התייחסות ספציפית לגבי שטח ההרחבה, החיזוק, קומה, כיווני אוויר ועוד. בנוסף, חשוב גם לצרף תוכניות והתחייבות חוזית של היזם או הדיירים לביטול החוזה או קבלת פיצוי כספי במידה והפרויקט יחרוג מהחוזה.
לעמוד הפרויקט YOUNG (יאנג) חדיף – יפו באתר BankNadlan לחצו כאן
תמורה ליזם, גמישות תכנונית ועלייה לקרקע
מאחר שלפי חוק תמ"א 38, הזכויות הניתנות בפרויקט נתונות לשיקול דעת הוועדה המקומית. לכן ההסכם הוא למעשה חזות הפרויקט ועליו לתת התייחסות לכל החלטה אפשרית של הוועדה לגבי מימוש הזכויות. מרגע שהועדה מקבלת את החלטותיה, נקבעה דרך התכנון של הפרויקט באופן גורף וההסכם מחויב להתייחס לכך. גם התמורה שהיזם מקבל היא גם סעיף שחייב להיכלל בצורה מפורטת בהסכם כך שבמידה ובהמשך הדרך ישנם שינויים תכנוניים שיאפשרו לפרויקט להגדיל את מספר הדירות, לדיירים ולקבלן\יזם יהיה ברור מהם חלוקת הנכסים לפי ההסכם ומהי התמורה או הפיצוי הכלכלי עבור הדיירים במידה הפרויקט גדל. בנוסף לכך, התנאים והפרוצדורה למועד עליית הקבלן רשאי על הקרקע, במקרים של פינוי בינוי חייבים להיות תנאים ברורים לפי מועד הפינוי, התרעה לפני הפינוי, וקביעת דמי שכירות והעברתם לבעלי הדירות.