החברה להגנת הטבע פרסמה דו"ח שעקב אחר פעילות הותמ"ל (הוועדה לתוכנית מועדפת לדיור), ומצא כי נכון להיום, לאחר שנתיים של פעילות, הותמ"ל נמצאת רחוקה מאוד מהשגת מטרותיה ונדמה כי לא הועילה בדבר להגדלת היצע הדירות מקבלן בשוק הנדל"ן. בנוסף לכך טוענים בחברה להגנת הטבע כי גם החוק החדש להפקעת קרקעות חקלאיות שיועדו למגורים, אינו תורם לפתרון למצוקת הדיור והוראת השעה שנועדה להפעיל מעתה את החוק החדש מתברר כלא מועיל. בסוף הדו"ח אף מופיע כי 8 תוכניות כבר אושרו הל ידי הותמ"ל, אך מכל התוכניות הללו, לא ניתן אף היתר בנייה ועדיין לא נבנתה דירה בודדת.
הותמ"ל עדיין לא הוציא לפועל פרויקט אחד
היום, 60 תוכניות קיימות בותמ"ל, 0 קיבלו היתרי בנייה: 24 מהן התקבלו בקבינט הדיור וטרם התקדמו לדלתה של הותמ"ל, כשמחציתם לא עברו את השלב ראשוני בקידום התוכנית. בנוסף לכך, מתוך 36 הפרויקטים שכן עברו את השלב הראשוני, 9 פרויקטים נמצאים לפני דיון להפקדה, 6 כבר עברו את ורק 11 תוכניות הופקדו להתנגדויות. עוד עולה כי בין יולי 2015 ליולי 2016, רק 25 תוכניות חדשות התחילו את השל הראשוני, מתוכן 11 פרויקטים עברו אך טרם הגיעו לדיון להפקדה, 8 עברו דיון להפקדה, ו-5 פרויקטים בלבד הופקדו להתנגדויות כשתוכנית אחת כבר נגנזה.
לעמוד הפרויקט מדורגי רוטנשטיין - כפר יונה באתר BankNadlan לחצו כאן
החוק נחקק ב-2014 ונועד לזרז את תהליכי הבנייה
חוק הותמ"ל נחקק באוגוסט 2014 לטובת קידום בנייה במתחמים עדיפים לדיור, וקבע על הקמת וועדה ארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור. מטרתו של החוק הוא קידום מהיר וזריז של תוכניות בנייה ופרויקטים לדיור על קרקעות מופשרות, שקיבלו תואר כ"מתחם מועדף לדיור" על ידי ממשלת ישראל במסגרת הליך תכנוני הנותן עדיפות מיוחדת לפיתוח באדמות מדינה. הוועדה אף קיבלה סמכויות רבות בדומה למועצה הארצית לתכנון ולבנייה, כדוגמת הסמכות לקבוע תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות, למעט תוכנית המתאר הארצית הכוללנית לבינוי, לפיתוח ולשימור (תמ"א 35) ועוד רבות אחרות, אך נראה כי לא ידעה לנצלן.