לקראת סוף שנת 2015, הכריז שר האוצר כחלון על השקת תוכנית הדגל שלו "מחיר למשתכן" ויצא בהכרזה כי עד סוף שנת 2017, ישווקו בישראל 70 אלף דירות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן בלבד. שר האוצר הציג תוכנית להוזלה מידית של מחירי הדירות ב-200 אלף ש"ח לרשימה של זכאים אשר נכללו לפי מספר פרמטרים כגון גיל 35 ומעלה, זוגו נשואים ועוד ותכנן לפרסם מכרזים לשיווק קרקעות לקבלנים בשיטת מחיר למשתכן, בה זוכי המכרז ירכשו את הקרקע בהנחה משמעותית מהמדינה. הטריק השיווקי של כחלון היה שהזוכה במכרזים הללו לא יהיה מי שהציע את הסכום הגבוהה ביותר, אלא דווקא זה שהציע את הסכום הנמוך ביותר וכך ידאג שמחירה של הדירה יהיה נמוך בכ-200 אלף מהמחיר בשוק הפרטי.
לעמוד מחירון דירות באתר BankNadlan לחצו כאן
הבטחות לחוד ומציאות לחוד
אך הבטחות לחוד ומציאות לחוד. קצב השיווק היום עומד על מחסור עוד לפני שמגיעים לבעיה האמיתית. הדרישה למחיר נמוך עד כמה שניתן במכרזים בפריפריה גורמים לקבלנים לא להשתתף במכרזים בשל חוסר רווחיות ובעקבות כך המכרזים נכשלים בזה אחר זה. ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מדווחים כי נכון להיום שווקו רק 38,500 דירות לטובת מחיר למשתכן, אך כשממשיכים לבחון את הנתונים, מגלים כי לא רק שקצב השיווקים נמוך, אלא גם שעם הזמן הצלחת המכרזים פוחתת. ברבעון הרביעי של 2015, נסגרו מכרזים ל-4,500 דירות, ברבעון הראשון של 2016 נסגרו מכרזים ל-2,500 דירות, וברבעון השני שווקו 8,000 דירות בלבד ושיעור ההצלחה של המכרזים עומד על 60 אחוזים בלבד.
ניסיונות הפיתוי לקבלנים עולים הרבה כסף
בשל הכישלון בהבטחתו לשיווק 70 אלף דירות, שר האוצר מנסה לפתור את כישלונות המכרזים בפתרונות יצירתיים במכרזים שמפורסמים מחדש. כעת הקבלנים יוכלו למכור חלק מהדירות בשוק הפרטי, הוספת קרקע משלימה בסמוך למתחם עליה יבנו דירות מקבלן למכירה בשוק החופשי, וקרקעות אלה שימכרו בחינם או ב"מחירי ריצפה" יפחיתו את הכנסות המדינה, מה שבסופו של דבר יוביל לפגיעה בשירותים הציבוריים או להעלאת מיסים. כמו כן, למכרז שנכשל יש השפעה שלילית כפולה על מחירי הדיור וכל כישלון מעכב כל בנייה אפשרית שכן צריך לפרסם את המכרז מחדש ולהמתין ליזמים והקבלנים שיפנו אליו כשבינתיים היצע הדירות לא עולה והמחירים עולים.