במהלך שנועד לעודד ראשי ערים לתמוך בתיקון החוק לתמ"א 38, קבינט הדיור צפוי לאשר היום (יום ב') החלטה המאשרת לראשי ערים למנות ממלא מקום במועצה הארצית לתכנון ובנייה, כל עובד עירייה או חבר במועצת העיר. עד עתה ראשי הערים היו מחויבים למנות רק את אחד מסגניהם עפ"י חוק. הסיבה שהחלטה זו מגיעה כעת, היא שבמקרה ומחר (יום שלישי), תתקיים ההצבעה הדרמטית על מתן תוקף תיקון לתמ”א 38 במועצה הארצית לתכנון ובנייה. תיקון זה, ייקבע את הנוסחה לאישור זכויות הבנייה לקבלנים והיזמים בבניינים שהרסו, וזכויות הבנייה יחושבו לפי נוסחה שתכפיל את שטח הבניין החדש שייבנה על שטחו של הבניין שנהרס. המטרה של מדינת ישראל היא להגדיל את היצע הדירות מקבלן ולקדם פרויקטים בערי המרכז, בהן קיים הביקוש הגבוהה ביותר ופרויקטים מסוג תמ"א נחשבים למהירים וזולים יותר מבניית בניין חדש.

בין ראשי הערים לקבינט הדיור נרקמת עסקה
ראשי הערים הבולטות בישראל ופורום 15 הערים הגדולות, התנגד במשך השנה האחרונה לנוסח התיקון לחוק מתוך הסיבה שמדובר בזכויות בנייה מופרזות ליזמים. ראשי הערים חוששים כי בנייה כזו תפגע קשות בתשתיות העירוניות ותיצור עומס תחבורתי כבד. כך למעשה הושג ההסכם, כי הם יתמכו בתיקון לתמ”א 38 ובקבינט הדיור, יקדמו את החוק שיאפשר לראשי הערים לבחור את ממלאי מקומם במועצה הארצית. מן הסתם בקבינט הדיור ובפורום 15 הערים הגדולות, מתנגדים לטענות אלה ומסבירים כי מדובר בדרישה שכבר דרשו זה זמן רב לאפשר לשלוח למועצה הארצית, אנשי מקצוע, מהנדסים ויועצים משפטיים ועדיין ישנה מחלוקת בכל הנוגע לשטח הבנייה החדש שיקבלו היזמים.
לעמוד הפרויקט YOUNG (יאנג) חדיף – יפו באתר BankNadlan לחצו כאן
המאבק בין ראשי הערים והמדינה החל עוד באוקטובר 2015
הסיפור בין המדינה שמעודדת את ראשי הערים לתמוך בתיקון לתמ"א 38, החל עוד באוקטובר 2015, אז הציג יהודה וינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, חוות דעת ומאז נעצרו פרויקטים רבים שכבר יצאו לדרך וכאלה שהיו בתחילת דרכם. חוות הדעת של היועמ"ש, ניתנה במסגרת תגובת המדינה לעתירה שהוגשה בגבעתיים ודעתו פסלה את ה'פרשנות מרחיבה'. היועץ המשפטי קבע כי הזכויות שניתנו אינן מוצדקות ומפליגות באישורן. על מנת לפתור את המחלוקת הסבוכה, גיבשה המועצה הארצית לתכנון, תיקון המנסה להגדיר מהם זכויות הבנייה ומאז עברה הליך לשמיעת התנגדויות של 50 ההתנגדויות שהוגשו מטעם רשויות מקומיות.