אחד המדדים המשומשים ביותר כדי להסביר לציבור את עליית מחירי הדירות הוא המדד המפורסם של מספר המשכרות. עם השנים, ומאז שנת 2011 בעיקר, מספר המשכורות הפך למדד השכיח ביותר בעולם לבדיקת מגמות מחירי הדירות מקבלן. בארצנו הקטנטונת, וכאשר מחשבים את השכר הממוצע לשכיר היום במשק, העומד על 10,235 ש"ח ברוטו, מול המחיר הממוצע לדירה בישראל של שנת 2016 העומדת על 1.42 מיליון ש"ח (לפי מדד של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), כל שתצטרכו כעת הם 139 תלושי שכר, אותם אפשר להרוויח במשך 11.6 שנות עבודה. אז לפי המדדים המקובלים אם "יש לכם 23 שנה? כך תוכלו לרכוש דירת 4 חדרים בת"א", אבל האם המדד הקליט הזה אכן מחשב את המציאות בשטח?

השכר הממוצע בשוק הוא חלומם של ישראלים רבים
ישראלים רבים, כאשר הם שומעים על המחיר הממוצע במשק יכולים רק לצחוק בייאוש, שכן מדובר בשכר המגיעים אליו פחות ממחצית האוכלוסייה בישראל. אומנם, כאשר מחשבים שתי משכורות של זוג ממוצע, גוברים הסיכויים להרוויח מעל השכר הממוצע, אך מדובר עדיין בחלום רחוק שכן הוצאות המחיה בישראל נחשבו לגבוהות בעולם המערבי ולכן מדובר במצב המותיר ישראלים רבים בקושי כלכלי, למרות ששני בני הזוג בבית עובדים. החישוב האמיתי לרכישת הדירה הוא מעט יותר מסובך מהנוסחה הקליטה, שכן בנוסחה מדובר על 11.6 שנים בהם השכר הולך רק עבור רכישת הדירה. כאשר נמדוד את חייהם של זוג ישראלי, עם שני ילדים, המרוויח שכר יותר ריאלי כגון 14 אלף ש"ח נטו, מעוניין לרכוש דירה במחיר ממוצע של 1.42 מיליון ש"ח, והסכום המועבר לטובת רכישת הדירה הוא 4,000 ש"ח בממוצע, מדובר בתהליך של קרוב ל-30 שנה.
לעמוד הפרויקט חנן מור בחריש באתר BankNadlan לחצו כאן - רק 990 אלף ש"ח והדירה שלכם
שיאני השכר פשוט מעוותים את השכר הממוצע במשק
הסיבה שהשכר הממוצע בשוק הופך למעין תמונת מצב לא ריאלית היא הבדלי השכר המשמעותיים הקיימים בישראל. השכר הגבוה בישראל, לפי מדד שנערך בשנת 2014, עמד על שכר שיא של 3.5 מיליון ש"ח. כאשר משווים את זה לשכר המינימום שעומד על 4,825 ש"ח בלבד, ניתן להבין מדוע מספר מצומצם של מנהלים בישראל מעלה את השכר הממוצע למספר שרוב הציבור יכול רק לחלום עליו. לכן ההשוואה המוכרת בישראל גם היא אינה רלוונטית לחלק גדול מהציבור.