רק לפני כמה ימים, בירכו במשרד האוצר והשיכון על חתימת הסכם גג נוסף, הפעם מול עיריית עפולה על תוספת של 11 אלף דירות מקבלן שייבנו בבירת העמק ויכפילו את כמות התושבים בעיר, ובתמורה לכך, המדינה חתמה על כך שתשקיע 850 מיליון ש"ח בפיתוח תשתיות, מוסדות וכבישים ומוסדות בעפולה. מדובר בהסכם ה-11 במספר עליו חתמה הממשלה בשלושת השנים האחרונות, אך עם הברכות, תמונת מצב של ערים בהן נחתמו הסכמי הגג לפני כשלוש שנים מזהירים מפעולות איטיות של הממשלה ואי-עמידה בזמנים, בזמנים שהפרויקטים של דירות למגורים נבנים ללא מערכת תשיות שערוכה לכך. כך הסכמי הגג שהמדינה חתמה עליהם נתקלים בקשיי ביצוע וטקסים חגיגיים שנחתמים מסתיימים בקול ענות חלושה ובהבטחה שעלולה לפגוע ברוכשי הדירות שסמכו על החלטות הממשלה.

הבטחות הממשלה לפיתוח התשתיות נעלמות כלא היו
לפני כשלוש שנים, חתמה ממשלת ישראל על הסכם הגג הראשון עם עיריית קריית גת במטרה להאיץ פיתוח תשתיות ולהגדיל את היצע הדיור. אלא שכעת נראה כי הבטחת הממשלה להכנת התשתיות עבור עשרות ואפילו מאות אלפי התושבים ויחידות הדיור, בתוך כשלוש שנים רחוקה מהמציאות. מראות על על כך שרק רבע מהקרקעות שיועדו לבנייה בעשרת ההסכמים הראשונים יצאו לשיווק, כשבעיר רמלה אף לא שווקה יחידה אחת בעקבות מחלוקות על סלילת כבישים, במודיעין השיווקים רחוקים מהתכנון, ובראשון לציון שווקו רק 10 אחוזים ממספר יחידות הדיור שהובטחו. מממשלת ישראל לא הייתה רחוקה תקציבית לסדר הגודל שבניית שכונה חדשה מהיסוד דורשת וגם קצב האישורים והעבודות לוקה בחסר.
לעמוד הפרויקט חנן מור בחריש באתר BankNadlan לחצו כאן
תופעה שכיחה של שכונות המנותקות מהעיר
אחד מהחששות הגדולים ביותר של ראשי הערים שכבר נמצאות בתהליכי שיווק הוא שבזמן שהממשלה מתעכבת עם הכננת התשתיות שהובטחו ועליה חתמה המדינה, רוכשי הדירות כבר יספיקו לעבור לשכונות החדשות שכן קצב הבנייה של חלק ממבני המגורים עבר את קצב בניית התשתיות וכך יקום פער בין התושבים שיגיעו לשכונות חדשות שלא ערוכות לקבלן. בנוסף לכך, ראשי ערים רואים כעת את התמונה הבעייתית כשרמת התשתיות החדשה, עולה על איכות התשתיות בשכונות הוותיקות והדבל מוביל לכך שחלקי העיר יקוטלגו בין שכונות חדשות ומודרניות, וחלקים שיסבלו מהזנחה ומחוסר השקעה, תופעה שהופכת ליותר ויותר שכיחה בישראל וגורמת לכך שהפיתוח בשכונות הוותיקות מתעכב בשל החשש שהקבלנים ייראו באזורים הללו כלא רווחיים.