תקציב המדינה וחוק ההסדרים החדש, כוללים בתוכם סעיף קטן בו כתוב בצורה פשוטה כי מנגנון גביית דמי הפיתוח ישונה וייקבע תעריף אחיד ברמה הארצית. אומנם, נראה כי מדובר בשינוי שייצור סדר בנושא שבמשך תקופה ארוכה מקבל הרבה ביקורת עקב ניהול לא נכון. אך עם זאת, הנתונים שהציגו נציגי משרד האוצר בכל הנוגע לתעריפים בגביית הפיתוח מעידים כי עלויות הפיתוח לא יותאמו לממוצע ארצי, אלא יתייקרו בצורה מאוד משמעותית על ידי דמי פיתוח שנגבים היום בכל אזורי הארץ. הדבר אומר שכאשר היטלי הפיתוח קופצים פי שתיים, חברות הבנייה או הקבלנים שיאלצו להתמודד עם עליית היטלי הפיתוח החדשים, יעבירו לפחות חלק מהעול הכספי לרוכשי הדירות ומחירי הדירות יעלו.
לעמוד דירות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן

במצב הקיים למועצות המקומיות יש כוח גדול ופתח לשחיטות
התיקון בחוק ההסדרים נכתב על מנת לשנות את המצב הקיים. כיום הרשויות המקומיות גובות את דמי הפיתוח לפי תעריף שונה אשר נקבע במועצות המקומיות השונות, ללא צורך בהשוואה לנעשה אצל השכנים. בנוסף לכך, במקרים רבים ברור לאזרח הישראלי כי חלק מההחלטות אצל הרשויות המקומיות נעשות לפי השפעה פוליטית, ולא בהכרח נקבעות לפי הצורך האמיתי בשטח וכך יכולות המועצות לגבות היטלי פיתוח גבוהים מהמחיר האמיתי בפועל, או בגבייה נמוכה בהרבה מהמחיר בפועל, על מנת לקדם מקורבים. מציאות זו כבר יצרה מספר פעמים שכונות שהפיתוח בהן לא עמד בקצב הבנייה של הדירות וכך קמו שכונות ללא תשתיות נאותות, או שהמועצה נכנסה לגירעון על מנת לעמוד בקצב הבנייה של השכונה.
לעמוד מחירון דירות באתר BankNadlan לחצו כאן
אנשי האוצר מסבירים כי המחירון יישחק את ערך הקרקע
התיקון החדש שאושר כעת בהצבעת הממשלה יגיע לדיון בכנסת כדי לקבוע תעריף אחיד שייגבה מקבלנים ויזמים לטובת הפיתוח. אותו תעריף ייקבע לפי פרמטרים ברורים, כדוגמת צפיפות יחידות הדיור ושיפוע הקרקע מיקומה, וגובה מי תהום. הטבלה החדשה קובעת פרמטרים חדשים כשבצפיפות יחידות הדיור נקבעו ארבע מדרגות חדשות: עד 5 יח"ד, 6-12 יח"ד, 13-20 יח"ד ולבסוף 21 או יותר יח"ד. בכל הקשור לשיפוע נקבעו שלוש מדרגות חדשות. אנשי האוצר עצמם מאשרים את ההנחות כי המחירון החדש ייקר את דמי הפיתוח, אך מנסים להרגיע בכך שלטענתם עליית המחירים לא תגיע לרוכשי הדירות אלא תפגע בעיקר בשווי הקרקע.