שר האוצר משה כחלון הפך את תוכנית הדגל שלו, מחיר למשתכן, לשם החם בקרב מחפשי הדירות והפרסומים על המשך התוכנית ממשיכים להישמע ברחבי תחנות התקשורת השונות. אך מה קורה בקרב השוק הפרטי, ורוכשי הנדל"ן אשר לא נכללים כזכאים בפרויקט הדגל? מתברר שהקרקעות הפרטיות מתייקרות בחסות תוכנית למשתכן ו-"מחיר למשתכן" למעשה מייקר את השוק הפרטי במספר דרכים, ולמעשה אין בעצם הורדת מחירים, אלא למעשה מצ'פרים חלק אחד של האוכלוסייה ואילו שאר ה"לא זכאים" נאלצים להתמודד עם התוצאות ולייצב את שוק הנדל"ן. אז כיצד הדבר קורה, ומדוע המחירים ממשיכים לעלות לשאר הציבור בישראל שגם ככה מתמודד עם יוקר המחיה בארץ? תחילה נבדוק את השפעת פרויקט הדגל על מחירי הקרקעות.
לעמוד מגרשים וקרקעות להשקעה באתר BankNadlan לחצו כאן

מחירי הקרקעות בשוק הפרטי עלו ב-30 אחוזים בממוצע
בבדיקה שנעשתה על מחיר הקרקעות הפרטיות, שמהוות כ-7 אחוזים נכלל הקרקעות במדינת ישראל, בין השנים 2014 עד ל-2016, מגלים שישנה עליית מחירים של עד 30 אחוזים בממוצע. את עליית המחירים אפשר לזהות במספר מקומות בארץ מחריש, תל אביב, פתח תקווה ועד באר שבע, בזמן שמחירי הדירות בישראל עלו "רק" ב12- אחוזים. בשנת 2014 עסקה של קרקע פרטית בפתח תקווה ראה כי המחיר עבור קרקע חקלאית עמד על 570 אלף ש"ח כששנתיים לאחר מכן, מחירי הקרקעות באזור עלו בכ-20 אחוזים ל-680 אלף ש"ח. בראשון לציון מחירה של קרקע חקלאית ב-2014 עמד על 630 אלף ש"ח ושנתיים לאחר מכן המחיר כבר זינק ל-750 אלף ש"ח, וגם בת"א ישנם עליות של 15 אחוזים יחד עם עוד קרקעות בערים רבות.
לעמוד הפרויקט ח\500 בחולון באתר BankNadlan לחצו כאן
השוק הפרטי סובל מעודף מתעדוף עיקרי של תוכנית מחיר למשתכן בלבד
הסיבה לעליות מחירים אלה, הם האפקט הישיר שגורם פרויקט מחיר למשתכן לשאר השוק הפרטי. שר האוצר, מקדם תוכנית בהנחה גדולה לזכאים בלבד, וכך שאר הציבור שאינו זכאי להשתתף בפרויקט, או אלה שלא זכו בהגרלות השונות נאלצים לעמוד מול שוק מצומצם והיצע מצומצם עוד יותר מזה שעמד לרשותם לפני כן. מדיניות זו הביאה לעליה במחירי הקרקעות בין גופים פרטיים בכל נקודה על המפה וכך, כל יזם שאינו מעוניין להשתתף בפרויקט מחיר למשתכן, נאלץ לעלות את מחירי הדירות בעקבות ההשפעה הישירה של מחיר למשתכן על שאר השוק. בסופו של דבר, וכמו בכל משל סיני, אי-אפשר לתת הנחה גדולה משום מקום, ותמיד יש צד אחר שייקחו ממנו. הבעיה היא שלא לוקחים מאוכלוסיה חזקה כדי להעניק לחלשה, אלא ששוב לוקחים מעמד הביניים שאחוז ממנו שייך למשפרי הדיור שאינו נכלל בין הזכאים של מחיר למשתכן.