נדמה ששר האוצר, משה כחלון, ואנשי משרדו, ממשיכים ללחוץ בכל כוחם על משקיעי הנדל"ן השונים שגורמים לטענתם, לעליית מחירים. תחילה, פעל משה כחלון להכביד במס הרכישה בכך שקיצר את זמן ההמתנה בו ניתן למשפרי דיור למכור את הדירה הראשונה ללא לשלם מס רכישה מוגדל, משנתיים לשנה וחצי. כעת, יקודם מס רכוש לבעלי קרקעות עם תוכניות בנייה מאושרות שלא יוצאות לפועל. בחוק ההסדרים החדש יעלה מס הרכישה מ-0 ל-2.5 אחוזים על בעלי הקרקעות שלקרקעות שלהם יש אישורי בנייה לבנייה רוויה ואינם פועלים לקדם את תהליך הבנייה, בהמתנה להשיג את המחיר הגבוה ביותר. במשרד האוצר פועלים לאשר את ההוראה החדשה כבר בחוק ההסדרים הקרוב ולבטל את ההקלה אותה ניצלו בעלי הקרקעות לטובת הכנסתם האישית ובכך תרמו בעקיפין למחסור בהיצע הדירות בארץ.
לעמוד מגרשים וקרקעות להשקעה באתר BankNadlan לחצו כאן
מס שהכניס לקופת המדינה כ-450 מיליון ש"ח בשנה
עד שנת 2000, היה קיים בישראל מס רכוש שנאכף על בעלי קרקעות, שלא עשו דבר עם אדמותיהם והשאירו את הקרקעות לא בנויות וללא עיבודים חקלאיים, למרות שקיבלו את ההיתרים והאישורים הנדרשים לצורך התחלה של פרויקטים לבניית מגורים. בשנת 2000, ובעקבות דרישה של זרם גדול בציבור הישראלי על כך שנטל המס, הנאכף כל שנה, מכביד על משלמי המיסים ובסופו הוא בוטל. המס נועד במקור לתמרץ בעלי קרקעות למכור את הקרקע במידה והיא אינה בשימוש, אלא שאז ירד שיעור הגבייה ל־0 אחוז. בבדיקות שנעשו במשרד האוצר הבינו כי בשנה האחרונה לתשלום המס הכנסותיו הכניסו לקופת המדינה 458 מיליון ש"ח וכעת מעוניינים במשרד האוצר להחזיר את הוראת המס בכדי לזרז את מכירת הקרקעות.
בעלי קרקעות מאושרות לבנייה לא יזמו פרויקטים כדי שמחיר הקרקעות יעלה
עוד בשנת 2011, ולאחר הדרישה לפתרון משבר הדיור הישראלי שהובילה אותו המחאה החברתית, קמה וועדת טרכטנברג לפתרון משבר הדיור, שמצאה כי ישנן קרקעות פרטיות שכבר הופשרו וקיבלו את אישורי הבנייה, איך אלו נשארו דוממות משום שבשל ביטול מס הרכוש שהיה חל עליהן בעבר, לבעלי הקרקעות יש את הכוח להמתין לעליית מחירים עד אשר יגיע היזם שיהיה מוכן לשלם את המחיר אותו דרשו, ולכן לא היה להם אינטרס להוציא היתרי בנייה ולנסות לקדם את התחלות הבנייה וכך תהליך הבנייה נתקע עוד בראשיתו, רק בשל הסנוור הכספי.