בשנת 2014 אושרה בכנסת הצעת החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים. הצעת החוק, אותה יזם שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, אפשרה את הקמתו של מוסד שתפקידו הוא לקדם תוכניות בניה למגורים, בהם נבנים למעלה מ-750 יחידות דיור, על ידי אישורים מהירים וכך הוקם לו הוותמ"ל בקול תרועה רמה. אך כיום, לאחר כשנתיים מאז אושרה הצעת החוק, הפרויקטים קמים אך ההתנגדויות מעקבות אותם ותוכניות הבנייה שמקודמות על ידי הוותמ"ל, נתקלות בהתנגדויות רבות מכל רחבי הארץ, אשר מגיעות מתושבים מקומיים וארגוני סביבה שונים. כשבוחנים את המקרים בשטחיות נדמה כי לא ברור מדוע קמות מספר רב של התנגדויות אל מול הפרויקטים השונים, אך כשבוחנים את ההתנגדויות מבינים כי דווקא הארגונים הסביבתיים מבקשים שהבנייה בתוכניות השונות תהיה גדולה יותר, והחשש הכי גדול של מתנגדי החוק המקורי מתממש משום שפרויקטים רבים מאושרים ללא בדיקה או תוכניות פעולה בכל הנוגע לתשתיות הנלוות לפרויקטים הללו.
לעמוד דירות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן
בנייה נמוכה בערים אינה משרתת את כלל התושבים
ניתן למצוא מספר פרויקטים אשר קודמו ע"י הוותמ"ל ונמצאים כעת בשלבי ההתנגדויות כגון תוכנית להקמת שכונה חדשה בבאר שבע, שכוללת 4,100 דירות מקבלן בצפון מערב העיר. השכונה "רובע מנחם" העתידית, מתוכננת להגדיל את היצע הדיור בעיר ולמשוך אליה אוכלוסיית תושבים חזקה, שהעדיפה תמיד להתגורר ביישובים הצמודים לבאר שבע כמו מיתר ועומר, משום ששם ניתן להינות מבנייה נמוכה וצמודת קרקע. לכן, השכונה החדשה מתוכננת להינות גם היא מבנייה נמוכה וצמודת קרקע ומיד לאחר פרסום הפרויקט החלו להישמע קולות המתנגדים ומתוכם הארגונים הירוקים שדורשים כי התוכנית תאופיין בבנייה צפופה לגובה שתספק את צרכיי התושבים במטרופולין ע"י שחרור יותר יחידות לטובת השכרה ארוכת טווח, ולא להתחרות ביישובים כפריים ולבזבז משאבי קרקע ייחודיים לעיר.
ארגוני הסביבה דורשים יותר בנייה
כעת, מי שדוחף לבנייה רבה יותר של מתחמי מגורים הם הארגונים הירוקים שסבורים כי התכנונים הפרבריים מהווים בזבוז של משאבי קרקע במקרה הטוב ובמקרה הגרוע, אינם כוללים כלל התייחסויות למערכות הסעה המוניות, שדרוג התשתיות ועידוד התחבורה הציבורית. בעבר תוכנית "רובע מנחם" תוכננה לייצר 13 אלף דירות חדשות על אותו השטח, אך המדינה החליטה לקצץ ולקדם בנייה כפרית שתשרת רק אוכלוסיות חזקות, אך השאירה את הסטודנטים והמשפחות הצעירות מחוץ למעגל. סיפורים מסוג זה החלו להתעורר בעוד אזורים בארץ כמו בקריית אתא, שם מקודמות שתי תוכניות לקמת 16 אלף דירות מקבלן, אך אלה לא מכלילות בתוכן דיור להשכרה.