תמא 38 היא דרך מצויינת לחזק את הבית שלכם, ולהעביר אותו שיפוץ יסודי, אבל יהיה עליכם לוודא שאתם לא לוקחים את העניין רחוק יותר מדי.
ענבר|1.3.2015|13:2|2118 צפיות
|
|
במקור הייתה אמורה תמא 38 להיות תכנית לאומית לחיזוק מבנים והכנתם למצבים קיצוניים של רעידות אדמה. כידוע, מדינת ישראל יושבת ממש על השבר הסורי אפריקאי, וגם אם במהלך 67 שנות קיומה, לא חווינו רעידות אדמה משמעותיות, אין ספק שמדובר באחד האזורים המסוכנים בעולם בהיבט של יציבות האדמה. לפני יותר מעשור, החליטה הממשלה לקחת אחריות על העניין, וגיבשה תכנית המאפשרת לכל מבנה לבצע השבחה מבנית ולהעניק למבנה את החיזוקים הנדרשים על מנת להפוך את המבנה למבנה העומד בסטנדרטים המחמירים הנדרשים, אלא שהתכנית תפסה חיים משלה, ובצדק, והפכה להזדמנות אמיתית לשיפור איכות החיים של תושבי הבית, עד שתגיע אותה רעידת אדמה ואם תגיע.
כשלוקחים את התכנית קצת יותר מדי רחוק
באמצעות תכנית תמא 38 ניתן לבצע שיפוץ כללי של הבניין, ולא רק בהיבט ההנדסי מבני, אלא גם בהיבט הקוסמטי, ואכן במרבית הפרויקטים, מנצלים תושבי המבנה את התהליך כדי להפוך את הבניין למבנה מודרני, להוסיף מרפסות או חדרים, להוסיף עמודים לבניין, חניות פרטיות וכדומה. זה הוא כמובן מצב נורמלי ומתבקש, ומן הראוי שכך יהיה, אלא שבמקרים מסויימים תכניות ההשבחה האלה חורגות מן הנורמה ויוצרות אתגרים קשים בהיבט הסביבתי. כך למשל, יישום תכנית במסגרתה נבנה מגרש חניה פרטית לתושבי הבניין, עשוי להיות בעל השלכות קשות על יתר דיירי הרחוב שלצורך בניית מגרש החניה יאלצו לנסוע ברחוב צר יותר.
בחינה של כל תכנית על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה
הדוגמאות הן כמובן רבות ומגוונות, ובדיוק מהסיבה הזאת, מסמיכה התכנית את וועדת התכנון המקומית לבחון כל תכנית תמא 38 ולאשר או לא לאשר אותה בהתאם להשפעה שלה על הסביבה, ובהתאם לעוד שורה של פרמטרים הנבחנים במסגרת הוועדה. תכנית זו נועדה במקור לחזק מבנים ולהגן עליהם מפני רעידת אדמה. התכנית מאפשרת גם השבחה קוסמטית והשבחה מבנית של הנכס ללא קשר לחוזק שלו, אך ישנה חובה לוודא שכל מהלך שמבוצע עומד בתנאים הנדרשים בכל תהליך של אישור בנייה, וזה הוא בדיוק החלק שממלאת וועדת הבנייה המקומית באישור תכניות אלה.