חוק המכר שנחקק בשנת 1974 במדינת ישראל ניסה לצמצם את החשיפה האפשרית של רוכשי דירות מקבלן לסיכונים הטמונים בתשלום לקבלן בגין "דירה על הנייר" שבנייתה עדיין לא הושלמה, ע"י חיוב הקבלן לספק לרוכש בטוחות כנגד התשלום. עם השנים, בחוק זה עבר כמה שינויים ותיקוני חקיקה, בעקבות חברות קבלן שונות שקרסו כשלא יכלו לעמוד בתשלומי הקנסות או האיחורים במתן הדירה. כיום, מעוניינים בממשלה לבצע כמה שינויים נוספים לחוק המכר כדי להטיב עם רוכשי הדירות ולהרחיב את אפשרויות המימון.
הקמת מנגנון שיחזיר לרוכש את כספי המע"מ
תזכיר הצעת החוק החדש, הוא למעשה שני תיקונים בחוק המכר כשראשון עוסק בהקטנת היקפה של הערבות או הבטוחה הכספית שהקבלן נדרש לספק לרוכש וכך לא יאלצו לכלול את רכיב המע"מ במחירי הדירות. בישראל היום, הערבות הבנקאית או פוליסת הביטוח שהקבלן מעמיד לטובת הרוכש, מחויבת לכלול גם את תוספת המע"מ המשולם ע"י הרוכש בנוסף למחיר הדירה. התיקון הראשון מציע להקים מנגנון באמצעות קרן ממשלתית חדשה, שיחזיר לרוכש את כספי המע"מ בנסיבות של מימוש הערבות או הפוליסה. כך גם הקבלן לא נאלץ להעמיד ערבות גבוהה יותר בשל המע"מ וניתן כך להוריד את מחירי הדירות במעט.
התיקון השני דן בהרחבת התחרות בין חברות הביטוח והבנקים בתנאי האשראי שהקבלנים מקבלים
התיקון השני דן בהרחבתה "הסדר השוברים", החל בישראל על תאגידים בנקאיים בלבד, בצורה כזו שיחול גם על חברות ביטוח. הסדר השוברים קבע כי כשקיים ליווי פיננסי לפרויקט בנייה, כל תשלום של קונה למוכר על חשבון הדירה יבוצע אך ורק באמצעות שובר תשלום בנקאי, לחשבון הפרויקט ובכך יוצר הסדר השוברים מנגנון להבטחת כספי הרוכש מיד עם הפקדתם בחשבון הפרויקט. התזכיר החדש יפעל להחיל את ההסדר גם על חברות ביטוח, ומשווה בין מעמדן של חברות הביטוח לזה של התאגידים הבנקאיים.