שמאי הנדל"ן הפכו בשנים לדמויות הבולטות ביותר בקביעת ערך הדירות או הקרקעות הנמכרות היום בשוק הנדל"ן הישראלי. דוגמא בולטת לכך היא תיקון 84 לחוק התכנון והבנייה שייסד את המושג "השמאי המכריע", שקם בעקבות חילוקי דעות על גובה היטלי השבחה, הנקבעים בהתאם לשווי הנכס בין צדדים שונים. אומנם, תפקידו של השמאי המכריע מתייחס לרוב לעסקאות נדל"ן גדולות שמזמינים חברות בנייה ובמכרזים ממשלתיים, אך כיום, גם לאזר הפשוט יש סיבה לדון עם שמאי מקרקעין לפני שהוא מבצע את עסקת חייו.
כמו העו"ד גם השמאי עובד קודם כל עבור המזמין שלו
לפי הערכות, כ-50 אחוזים מהערכות המחיר נעשים אצל שמעים מכריעים ובמדובר בכ-1,000 עסקאות בשנה. גם בבתי המשפט הישראליים, ישנן מקרים של תביעות שנעשות בעקבות הערכות מחיר שונות אשר נתנו ע"י שמאים שונים, שמציעים סכומים שונים עבור הנכס שמגיעים לרוב להבדלי מחיר של 10 אחוזים בממוצע. למשקלם יש חשיבות גבוהה בעסקת הנדל"ן אך כשם שעו"ד נדל"ניים המוצגים לכן ע"י החברה הקבלנית, מוודאים את הרווח של החברה, כך גם שמאים שמועסקים ע"י חברות נדל"ן ידאגו לרוב לרווח החברה ולכן עליכם להכיר בכך וייתכן שתאלצו להעסיק שמאי או עו"ד מטעמכם.
לעמוד מחירון דירות באתר BankNadlan לחצו כאן
חשיבות של השמאי בעסקאות פרטיות
להערכת שווי בידי שמאי יש משקל רב בכל משא ומתן בנוגע למכירת או קניית דירה. כבר קרו מקרים בעבר, לפיהם מוכר של דירה טען כי שטח הנכס שבבעלותו עומד על 100 מ"ר, אך שמאי מטעם הרוכש גילה כי למעשה מדובר בנכס ששטחו האמיתי הוא 85 מ"ר וייתר ה-15 מ"ר שנוספו, נבנו בצורה לא חוקית, נתון שרוכש הדירה לא היה יכול לדעת ללא ניסיונו של השמאי אשר במקרים רבים, יודע היכן עליו לבדוק כדי למצוא חצאי אמיתות של מוכרים. הערכת שווי של כל נכס בידי שמאי כרוכה בתשלום שכר טרחה שלרוב עומד על כמה אלפי שקלים ותלוי במספר מאפיינים, אותם חשוב לבדוק כאשר אתם מעוניינים להעסיק שמאי שיעריך נכס שמעניין אתכם. שווי הערכות המחיר מתחלקות בין אם מדובר בבית "רגיל" בבניין או צמוד קרקע, מהו הניסיון התעסוקתי של השמאי, והלקוחות הקודמים שעימם עבד.