מחירי הדיור המשתוללים זה עשור עומדים בלב הוויכוח של משבר הדיור כשהממשלות האחרונות הציגו את שאלת הורדת מחירי דירות חדשות מקבלן כמטרת העל שלהן (למרות שלא הצליחו להשיג ולו הישג אחד). אלא שסקר שנעשה בקרב הסטודנטים בישראל מצא כי מחצית מן הסטודנטים היו מעדיפים שהממשלות השונות יתמקדו בהסדרת שוק השכירות. בסקר נשאלו כ-600 צעירים כשלפי התוצאות, 40 אחוזים מתוכם מעדיפים שהממשלה תתמקד בהסדרת שוק השכירות בצורה שתאפשר את קיבוע המחירים בו לתקופה מינימלית של שלוש עד חמש שנים. הנתון המדאיג יותר היה כי 37 אחוזים מהנשאלים הודו שמשבר השכירות בישראל הוא המרכיב העיקרי במחשבותיהן לעזיבת הארץ.

חוק השכירות האחרון נחקק ב-1971
כשבודקים את שוק השכירות הישראלי אפשר להבין מדוע הנושא נמצא בראש מעיניהם של הסטודנטים. שוק השכירות הישראלי הוא מהבודדים בעולם המערבי, שמוגדר כפרטי ולכן לא מפוקח. לפני כשנתיים שרי האוצר והמשפטים, יאיר לפיד וציפי לבני, תיכננו להשיק את חוק השכירות ההוגנת, אך זו בסופו של דבר התאיידה בעקבות הבחירות ושינוי גישתו של ראש הממשלה הקודם אשר מכהן גם היום, בנימין נתניהו שכעת עומד שרת המשפטים החדשה, איילת שקד, שמתנגדת להצעות החוק הללו. החוק עצמו, "ביקש" להחיל מגבלות על העלאת שכר הדירה ולהציב רף מינימלי למצב הנכסים המושכרים בשוק. אלא שהבשורה בוטלה ונכון להיום חוק השכירות היחידי בישראל נחקק עוד בשנת 1971.
לעמוד מחירון דירות באתר Banknadlan לחצו כאן
ישראל היא בין הבודדות בעולם המערבי שלא מסדירה את שוק השכירות
לעומת רוב מדינות המערב, ישראל היא בין הבודדות שלא עדכנו את חוקי השכירות כבר עשרות שנים. במדינת קליפורניה לדוגמא, יש פיקוח על כמיליון דירות, הועברו מספר סמכויות לעיריות המקומיות ואלה תירגמו אותן לחוקים בתחום הדיור והפיקוח על דמי השכירות. בסאן-פרנסיסקו, בה 70% מהדירות מפוקחות, יכולים הצדדים לקבוע באופן חופשי את גובה שכר הדירה, אך שיעור העלאתו מוצמד למדד המחירים ומפורסם על ידי גוף עירוני, כך שבשנת 2014 עמד שיעור התייקרות שכר הדירה בסן פרנסיסקו על אחוז בודד בלבד. בערים אחרות בעולם ישנם חוקים המחייבים את בעל הדירה לפרסם את חוזה השכירות שהם מבקשים שיחתמו עליו, כך שאפשר לראות את היסטוריית המחירים.