פינוי בסיסי צה"ל מהמרכז, אשר החל את דרכו הארוכה, אל עבר שחרור השטחים הרבים לטובת מגורים נחשב להבטחה הגדולה ביותר לזמינות של קרקעות לבנייה במרכז בשנים הקרובות. בקרוב הם יפונו, רק שבפועל, תהליך הבנייה לא מתחיל לאחר פינוי הבסיסים, אלא לאחר הבדיקה המקיפה אודות רמת הזיהום הקיימת בקרקע, אותו צריך לנקות, לפני שאזרחי ישראל יעברו למקום. פרויקט מסוג זה עלול להיות ארוך ומייגע שכן ישנם רמות זיהום אשר מתגלות רק לאחר כמה שנים, ובנוסף לכך, ישנם מבנים ישנים רבים שנבנו בשנים המוקדמות להקמת המדינה, כשהמרכיב העיקרי בהם היה אסבסט.
לעמוד מגרשים וקרקעות להשקעה באתר BankNadlan לחצו כאן
מדוע אין סכנה לחייל אך יש סכנה לאזרח?
המחשבה הראשונה שעולה בנושא זה היא השאלה מדוע הקרקע עלולה להיחשב כמזהמת עבור האזרח, אך חיילי צה"ל המשיכו לשרת בבסיסים אלה? ובכן, התשובה לכך היא לא משום שחיילים הם רכוש צה"ל, אלא בשל העובדה הפשוטה היא שזיהום קרקע, אשר לדוגמא קיים בעומק של 2 מטרים, אינו מסוכן לחייל, אך ברגע שתינוק וילידים שמשחקים על אותה הקרקע, ולפעמים מכניסים לכלוך לפה, אזי ישנה הסכנה הברורה לשלום הילדים. לשם כך, ישנם כמה תהליכים שהמדינה מבצעת על מנת לנקות את שארי הזיהום, ברגע שהוא מתגלה, אך חשוב להבהיר כי קרקע מזוהמת אינה ניתנת לטיהור ותמיד ישנו הסיכון להישארות חומרים מזהמים כשהאישורים לבנייה באזור ניתנים לפי רמת הסיכון.
לעמוד קרקעות להשקעה במרכז באתר BankNadlan לחצו כאן
כיצד "מנקים" קרקע מזוהמת?
ישנם מספר שיטות לניקוי קרקע ברגע שנמצא מקור מזהם. יש את הטיפולים הביולוגיים אשר מפרקים את המזהם, בדומה לאופן הביצוע קומפוסט, ישנו טיפול פיזיקלי שמפריד את הזיהום מהקרקע בחימום, או שאיבה של הגזים. וישנם הטיפולים הכימיים, בהם מכניסים לקרקע חומרי ניקוי. לבסוף, ישנה גם השיטה הישנה והטובה של חפירת הקרקע המזוהמת, ולהעביר אותה למתקני ניקוי כשלבסוף משתמשים בה מחדש בחומר שיוצא נקי מהמתקן. ניקוי הקרקעות הוא כמובן לא עניין זול, אך בנושא זה המדינה לקחה אחראיות לכל פגיעה שכזו בשל מחסור הקרקעות שקיים בארץ והיא זו שמממנת את עלויות הטיפול.