עפ"י דו"ח מבקר המדינה לשנת 2016, במדינת ישראל משתלם להיות עבריין קרקעות. עד שנת 2015 הצטברו כ-800,000 עבירות של תכנון ובנייה בישראל כשבמסגרתן נעשו השתלטויות עברייניות על מעל למיליון דונם השייכים למקרקעי ישראל,4.5% משטח המדינה. למחדל ישנם מספר סיפורים בולטים כגון שבמשך השנים 2007-2014 אפשרו רשות מקרקעי ישראל ועיריית ראשל"צ לחברת פינוי עפר לכרות חול באופן בלתי חוקי בשטח של כ-100 דונם, לגרום לנזק לאזור לבסוף גם לגרוף לכיסם של אנשי החברה עשרות מיליוני שקלים. כל זה נעשה כמובן ללא מכרז, ללא אישורים, ללא אכיפה וכששומרי הקרקעות מכשירים לאחר מעשה את העבירות שוב ושוב.
לעמוד מגרשים וקרקעות באתר BankNadlan לחצו כאן
אין מדיניות פיקודית
המבקר המשיך ובחן את פעולותיה של החטיבה לשמירת הקרקע ברשות, האחראית לשמירה הפיזית של שטחי המדינה ומניעה של פגיעה בעתודות הקרקע של אזרחי ישראל. אך כאמור, עפ"י הערכות המבקר, עד לשנת 2015 הצטברו מעל ל-800,000 עברות של תכנון ובנייה בישראל, אך הנושא החמור מצדו של המבקר פונה אל מועצת מקרקעי ישראל אשר לא גיבשה שום מדיניות ולא קיבלה החלטות בנושא הפיקוח והאכיפה. ייתרה מזאת, היחידה המשטרתית אשר ייעוד לפקח על הנעשה בקרקעות ישראל, מקדישה חלק זעום מזמנה לטובת הנושא.
לעמוד הפרויקט גאו רחובות באתר BankNadlan לחצו כאן
גם אפיקי הביצוע אינם מתפקדים
הנתונים הפליליים הללו עולים מתוך הדו"ח ומצביעים שגם בתחום הביצוע, התמונה קשה: לפי נתוני רמ"י, מרחב השמירה מרכז, ישנם מעל ל-900 תיקים במעמד "לפני תביעה" ו-58% מהם עדיין לא הועברו לתובעים חיצוניים אשר תפקידם הוא לטפל בתביעות המשפטיות. עקב כך הטיפולים המשפטיים בעברות נתקעים ב"צוואר בקבוק" הפוגע במאמצים של המפקחים זה שנים. עוד נכתב כי רשות מקרקעי ישראל קבעה בתכנית עבודתה לשנת 2014, שעל ארבעת מרחבי השמירה להגיש בסה"כ 37 תביעות להשבת הוצאות הפינוי של פולשים. אך בפועל, מרחבי השמירה הגישו רק 12 תביעות מסוג זה, 32% בלבד.