נדמה שבכל הקשור למשבר הדיור, ממשלות ישראל האחרונות נכשלו בכל תחום. גם בתחום ההתחדשות העירונית אשר החל להיות מקודם לפני כ-15 שנים ויכול היה לעודד את היצע הדירות, ולשפר את איכותן של השכונות הישנות והמוזנחות הקיימות היום בארץ, אך נכון להיום מתוך 19,600 הדירות שהוכרזו, רק 2,500 דירות חדשות נמצאות בתהליכי בנייה. הנתון העגום הזה מצטרף אל נתוני ת"מא 38 אשר מתוך 3,400 הדירות שתוכננו, רק 940 נמצאות בתהליכי בנייה כשרובם מתרחשים במרכז והפריפריה, שם חיזוק המבנים נחשב לנחות יותר, נשכחת. בקיצור, המדינה הבטיחה, המדינה לא קיימה.
לעמוד דירות חדשות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן

מאז שנת 2005 הממשלות השונות לא דאגו לפיתוח הפריפריה
ממסקנות הדו"ח עולה כי למרות הפוטנציאל הטמון בתהליכי ההתחדשות העירונית אשר יוכל להגדיל את היצע הדירות, ויש ביכולתו למתן את משבר הדיור, התפוקות הדלות של תהליכים אלה הכשילו את מיצוי הפוטנציאל הטמון בו. עוד נכתב כי העובדה שהמדינה נכשלה לאורך עשור שלם להפעיל את המסלולים הללו כשלא פעלה באמצעות רשות אחת להתחדשות עירונית, ופעלה באמצעות מספר רב של מנגנונים, למעשה הקשה על השגת היעדים בתחום. הכישלון הגדול של הממשלות האחרונות היה העובדה שלא השכילו לייצר תמורה לציבור לעבור לאזורי הפריפריה ע"י יצירת מקומות תעסוקה ומסחר שיחזקו את היישובים הרבים וכך יעלו את ערך הקרקעות בהם. משם, ערך הקרקע הירוד הוביל לכך שיזמים וקבלנים רבים בחרו שלא להשקיע בפרויקטים שכאלה באזורי הפריפריה משום שהיו יוצאים בהפסדים כלכליים. לדוגמא, בשנים 2010 - 2013 מסך של 1,400 היתרי בנייה שניתנו במסלולי תמ"א 38, אושרו במחוזות הצפון והדרום כ-40 היתרים בלבד.
לעמוד הפרויקט עין שמש בגני תקווה באתר BankNadlan לחצו כאן
הממשלה לא מיישמת את החלטותיה
דו"ח המבקר ממשיך מסביר כי במשך השנים 1998 ועד 2012, קיבלו הממשלות מספר החלטות העוסקות בקביעת מסלולים מיוחדים לקידום תכניות של התחדשות עירונית, אולם המבקר מצא כי החלטות אלה פשוט לא יושמו. גם תכנית הממשלה לתמיכה במוסדות ללא כוונת רווח להעצמת דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית טרם החלה, וכך ממשיך להתקיים גוש חוסם נוסף בדרך ליעד הלאומי. החקיקה שקידמו במשרדי השיכון והבינוי, משנת 2013, המאפשרת לדיירים להשתחרר מחוזים חתומים מול קבלן שמעכב את הפרויקט למשך תקופה ארוכה, תמורת פיצוי כספי טרם הושלמה.