בזמן ששר האוצר, משה כחלון, ממשיך להקצות עוד ועוד קרקעות מדינה למכרזי "מחיר למשתכן", נוצרת תופעת התייקרות קיצונית במחירי הדיור בחלקי השוק הנותרים. זה בהחלט חשוב לעזור לזוגות הצעירים, אך כיום הם מהווים רק 30 אחוזים מקרב הציבור הישראלי וכשישנן מעט קרקעות בשוק החופשי, מחירי הקרקעות הפרטיות זינקו בתקופה האחרונה בשיעורים דרמטיים של 15 - 20 אחוזים. הקבלנים והיזמים שאינם משתתפים במכרזי "מחיר למשתכן", פונים לרכישת קרקעות פרטיות ובעקבות ההיצע הקטן עוד יותר לעומת הביקוש שרק עולה, הזינוק בקרקעות מוביל לזינוק במחירי הדירות.
לעמוד מגרשים וקרקעות להשקעה באתר BankNadlan לחצו כאן
הורדת המחירים במחיר למשתכן מתאזנת בעליות מחירים דרסטיות בשאר שוק הדיור
הורדת המחירים שמתגאים בהם במשרד האוצר יוצרים אשליה ריקה של הורדות מחירים משום שהן מתאזנות בעליות מחירים דרסטיות בשאר חלקי השוק. והואיל ובמשרד האוצר והשיכון כבר מצהירים כי בכוונתם להמשיך עם המהלך הגורף של "מחיר למשתכן" גם בשנים הבאות, המשמעות היא שעד סוף 2018, כל מי שאינו מוגדר כזכאי, ייאלץ לפנות לשוק דירות הנבנות על קרקע פרטית, או לשוק יד שניה. צריך לזכור שלא רק משפרי דיור יסבלו מתוכנית מחיר למשתכן ויידחקו לרכישת דירות בקרקעות אלו, אלא גם זכאי "מחיר למשתכן" שלרוע מזלם, לא זכו בהגרלות השונות בהן התמודדו. כלומר, פלח נרחב משוק הדיור הישראלי, כ-70 אחוזים, אשר יהיה מעוניין לרכוש דירות שלא במסגרת התוכנית, ייאלץ לחפש את דירתו החדשה בפרויקטים שמחירם צפוי לעלות ב-15 אחוזים כבר בתקופה הקרובה.
לעמוד דירות חדשות מקבלן באתר BankNadlkan לחצו כאן
משבר הדיור העיקרי נמצא במרכז ודרכו הפתרון
עוד מאפיין נוסף בקרב התוכנית שעדיין לא מראה איזושהי תוכנית עבודה מסודר, הוא מרכז הארץ, אשר עומד במספר הביקוש הגבוהה ביותר ואשר בו נמצא משבר הנדל"ן האמיתי. כיום עדיין רוב אזרחי ישראל רוצים לגור במרכז וכל עוד לא יקום מטרופולין נוסף, הציבור הישראלי, הקבלנים והיזמים יעדיפו לבנות באזורים הללו, דבר שמסגרת מחיר למשתכן לא מתייחסת אליו בצורה בולטת מספיק. רק כשמחירי הדירות במרכז יתאזנו וירדו, הדבר ישפיע על מחירי הדירות בארץ כולה.