פסק דין חדש של ביהמ''ש העליון משנה את המציאות הישראלית אשר הייתה נהוגה עד כה. בעבר היזם אשר עמד עם חוזה פיתוח מול המנהל לא חוייב בתשלום היטלי השבחה של הקרקע אוותה שיווק, אך כעת הדבר משתנה. בפסיקה הוחלט כיצד יש לפרש את המונח בעלים או חוכר לדורות והשופטים ציינו בפסיקתם, כי התנהלות רמ"י ומדיניות מועצת מקרקעי ישראל היו, במשך שנים, ותרניות בכל הנוגע ליזמים אשר לא פיתחו את הקרקע בתקופה שהוגדרה להם ובמקרים חמורים מאלו, החוזים לא בוטלו עימם ואף הוארכו. הפסיקה החדשה דורשת כי יש לראות ביזם שקשור בחוזה פיתוח עם רמ"י חוכר לדורות, ולכן חלה עליו האחראיות לתשלומם היטלי השבחה.
לעמוד מגרשים וקרקעות להשקעה באתר BankNadlan לחצו כאן

הרקע לפסיקת בית המשפט העליון
הרקע לפסיקה מגיע משום שרשות מקרקעי ישראל ורשויות מקומיות עובדות מול יזמים בהסכמי פיתוח שמסגרתם הם מתחייבים לפתח את הקרקע עד למועד מסוים. אך יחד עם זאת, בתוכניות עלו פעמים רבות תהיות בנוגע לזהות הגורם שיש לחייבו לתשלום היטל ההשבחה. עד הפסיקה החדשה, שהיזם הוגדר כחוכר ולא בעלים ולכן נקבע כי מדובר בשלב ביניים בלבד אשר לא חלה עליה חובת היטל השבחה. אל היזם הצטרפה המדינה, בתור הבעלים של הקרקע שפטר אותה מתשלום היטל ההשבחה כך שבסופו של דבר, הרשויות המקומיות הפסידו סכומי עתק כשלא קיבלו היטלי השבחה שנחשבים למקור הכנסה משמעותי שלהן.
לעמוד הפרויקט תוכנית 3700 בת"א באתר BankNadlan לחצו כאן
צעד משנה מציאות
מדובר בפסק דין בעל חשיבות גדולה, שכן הוא מסדיר בצורה סופית נושא שיש לו קשר ליזמים, ועדות התכנון, הרשויות המקומיות ורשות מקרקעי ישראל ומונע כל אפשרות למשמעויות כפולות. המרוויחות העיקריות מפסיקה זו הן הרשויות המקומיות ואיתם יחד הציבור בכללותו. זאת בזכות שעתה, הכספים אשר יגבו כהיטלי השבחה מיועדים לממן פעילויות של הועדות המקומיות והרשויות המקומיות בכל הנוגע לתכנונים ופיתוחים בתחומן כשעתה ן יזכו למשאבים נוספים. לוועדות המקומיות תהיה מוטיבציה להוסיף זכויות בנייה לבעלי הסכמי פיתוח, בשל הגדלת בסיס המס, דבר אשר יוכל להביא בעתיד להפחתת מחיר הדירות.