דוח בנק ישראל שפורסם ביום ראשון האחרון מציג נתונים המתייחסים לא רק לכלכלת ישראל, אלא גם לשוק הנדל"ן הישראלי. בבנק ישראל מתייחסים לתוכנית 'מחיר למשתכן' של שר האוצר כחלון, השפעתה של תמ"א 38, ואף להתפתחות הטכנולוגית בענף הבנייה והשפעתה על היקפי הבנייה. הדוח אינו מציג נתונים מעודדים שכן מחירי הדירות ושכר הדירה המשיכו לעלות זו השנה השמינית ברציפות. בנוסף לכך קצב עלייתם של מחירי הדירות הוכפל מ-4.7% בשנת 2014 ל-8% בשנת 2015.
לעמוד דירות חדשות באתר BankNadlan לחצו כאן
שיווק מאסיבי של קרקעות לא מועיל ללא פיתוח תשתיות בהתאם
עוד מוסיף הדוח, את מאמציו של מנהל התכנון בפעולות שנוקטים על מנת להגדיל את היצע הקרקעות המתוכננות, אך המהלכים לא מצליחים לשפר את הגדלת ההיצע בפועל. הגידול אשר נעשה במספר האישורים מאז 2012 מאבד את כוחו ולא בא לידי ביטוי בהתחלות הבנייה, ככל הנראה, מהסיבה הפשוטה שאין יכולת להתקדם בשטח ולממש את התכניות ללא פיתוח מותאם ובניית התשתיות הנדרשות.
לעמוד הפרויקט טיים טאוור בר"ג באתר BankNadlan לחצו כאן
הנתונים בשטח פוסלים את הצהרות כחלון
כשמגיעים לתוכנית הדגל של שר האוצר, משה כחלון, הדו"ח מצביע על הבעייתיות ההצהרות ש"תוכנית למשתכן" משרה בציבור. לטענת אנשי בנק ישראל, תכנית של הממשלה לא רק שלא תתרום להורדת מחירי הדירות, אלא עלולה להגדיל את הביקושים לדירות נוספות וכך ולתרום לעלייה של מחירי הדירות במדינה. התוכנית אינה מגדילה את היצע הדירות אלא רק משנה את שיטת השיווק של קרקעות המדינה המתוכננות. בנוסף, רק חלק קטן מהציבור יוכל להירשם כזכאי לתוכנית החדשה ואילו לשאר הציבור בישראל אין פיתרון מעשי.