ישראלים רבים מכירים את תמ"א 38, התוכנית לחיזוק בניינים לקראת רעידת אדמה אפשרית כשבמסגרתה מציע היזם לדיירי הבניין, שהוא יחזק את הבניין על פי התקנים המחמירים ביותר, ובנוסף גם יוסיף לבניין מעלית וחניה, או במקרים מסוימים גם תוספות לדירות עצמן כגון מרפסות שמש, חדרים נוספים, ממ"ד וכו'. כל זאת מתבצע ללא כל עלות מצד הדיירים ואילו היזם מצידו מקבל אחוזי בנייה בבניין ומרוויח גם רווח קבלני בחלק מהפרויקטים. השאלה היא מדוע הפרויקטים הללו מתקדמים לאט?
לעמוד דירות חדשות מקבלן באתר BankNadlan לחצו כאן

היתרונות הבולטים
לפרויקט תמ"א 38 יש יתרונות רבים מאוד עבור הדיירים, אך גם עבור היזמים והרשות המקומית. למעשה זוהי תכנית בה כולם מרוויחים, בתנאי שהיא מבוצעת בצורה נכונה. הדיירים זוכים לשדרג את הדירה שלהם ומעלים את ערכה ללא כל השקעה, היזמים מצדם, אשר לוקחים את רוב הסיכונים מרוויחים לא מעט, ואילו הרשות המקומית מקבלת בניינים מחוזקים, יותר מקומות חנייה ותושבים מרוצים. תחילה זה נראה כי אמורות לצאת לפועל בכל יום תכניות מסוג זה בשל היתרונות הרבים, אך לצערינו זהו לא המצב.
לעמוד הפרויקט השקמה 11 ברמת גן באתר BankNadlan לחצו כאן
חסרונות ועיכובים
מספר התכניות שיוצאות אל הפועל הוא נמוך מהמצופה בשל מספר חסמים מרכזיים. החסם הראשון הוא ההליך הבירוקרטי הארוך ושרשויות מקומיות רבות אינן מעודדות תכניות מסוג זה ומקשות מאוד על ההליך הבירוקרטי. ישנן גם רשויות המעודדות תכניות מסוג זה וברשויות הללו אכן יש יותר תכניות שיוצאות לפועל. אך החסם המרכזי נמצא במחלוקות בין הדיירים וברוב המקרים התכניות בסופו של דבר נופלות, מתרחשות בשל חוסר הסכמה בין דיירי הבניין בנוגע לפרטי התכנית, כאשר לכל דייר יש דרישות משלו ובמידה והדיירים לא מצליחים להגיע להסכמה בינם לבין עצמם, סופה של התכנית ליפול.