הסקירה של הכלכלן הראשי במשרד האוצר אודות ענף הנדל"ן למגורים פורסמה לפני כשבועיים. היא התייחסה לנתוני 2015 וקבעה כי הנתונים מעידים שהעלאת מס הרכישה למשקיעים בסוף יוני 2015 הובילה לשינוי ניכר ברכישות המשקיעים: מאז יוני 2015 צנח שיעור המשקיעים לרמות שפל של השנים האחרונות ברמה הארצית. סקירות קודמות של משרד האוצר לצד גורמים שונים בענף מעידים כי משקיעי הנדל"ן לא נעלמו פתאום לאחר העלאת המס - וכי הירידה בשיעור העסקאות במרכז מעידה יותר מהכל על התמקדות של המשקיעים במקומות אחרים. הסיבה המרכזית לכך היא מחירי הדירות הנמוכים יותר מחוץ למעגלי הביקוש, דירת זולות יותר שבעת רכישתן גם המס נמוך יותר.
תל אביב: ירידה מ-53.2% ל-31.9%
ברמה העירונית, כלומר, ממוצע שיעור המשקיעים בכל שכונות העיר יחד בערי המרכז, ניתן לראות כי במחצית הראשונה של 2015, לפני העלאת המיסוי, הבירה הבלתי מעורערת של המשקיעים היתה תל אביב, שבה עמד שיעור המשקיעים על 53.2% מכלל רוכשי הדירות בתקופה זו. בשורה התחתונה, בכל הנוגע לממוצע העירוני, ניתן לראות שהעלאת המס אכן שינתה את שיעור המשקיעים. אם במחצית השנה הראשונה נע שיעור המשקיעים בין 53.2% ל-17.5% במחצית השנייה שיעור המשקיעים נע בין 31.9% ברמה הגבוהה ביותר ל-5.7% בלבד הרמה הנמוכה ביותר.
מעוניין במגרשים וקרקעות להשקעה? לחץ כאן!

בתוך הערים המציאות משתנה
בתל אביב-יפו, בעשר שכונות דווקא עלה שיעור המשקיעים במחצית השנה השנייה, לאחר העלאת מס הרכישה. השכונה שבה נרשם שיעור המשקיעים הגבוה ביותר במחצית השנה הראשונה היתה גלילות, שם משווקים בעיקר קרקע ללא תב"ע למגורים בתוקף, ושיעור המשקיעים על פי נתוני האוצר עמד על 80%. לאחר העלאת מס הרכישה, במחצית השנייה של השנה, מתחם זה דווקא קיבל כנראה דחיפה משמעותית משום שעל פי הנתונים, בתקופה זו כל המשקיעים - 100% - היו משקיעים. שכונות נוספות שבהן נרשמה עלייה ואף זינוק של ממש ברכישות המשקיעים הן יפו העתיקה ונמל יפו שם זינק השיעור מ-67% ל-100%. במקביל, יש גם ערים שבהן ניתן להגיד שהעלאת מס הרכישה אכן היתה אפקטיבית בצורה גורפת כמו חולון שבה בכל 20 השכונות שנסקרו ירד שיעור המשקיעים בשיעור ניכר וגם בבת ים בה ירד השיעור בכל אחת מעשר השכונות המופיעות בסקירת האוצר.
שינוי סדר העדיפויות