הרוב המכריע של הקרקעות בישראל הוא בבעלות המדינה
הרוב המכריע של הקרקעות בישראל הוא בבעלות המדינה ורק מיעוט קטן הוא בבעלות פרטית. חלק זניח של קרקעות בישראל טרם מסווג או של שני האזורים הללו. כ 7% מהקרקעות שהוקצו בישראל היא בבעלות פרטית. כל השאר, כלומר 93%, נמצא בבעלות המדינה, והוא ידוע בתור "מקרקעי ישראל". חוק יסוד של ישראל על הנדל"ן קובע כי מקרקעי ישראל נמצאת בבעלות משותפת של המדינה (69%), רשות הפיתוח (12%), ואת הקרן הקיימת לישראל (12%). אמנם החוק אוסר העברת הקרקע כזו, אם במכר ואם בדרך אחרת, אינו מרמז על כך חכירה לטווח ארוכה תוותר.
לדף המגרשים והקרקעות לחצו כאן!
רשות לפיתוח קרקעות
קרקע בבעלות המדינה כוללת את כל הארץ אשר היה כפוף המנדט הבריטי לפני הקמת מדינת ישראל הופקע על ידי הממשלה לאחר הקמתה. רשות לפיתוח קרקעות בבעלות כוללות קרקע שהופקעה בהתאם לחוק המקרקעין הנפקד וחוק רכישת המקרקעין. קק"ל קרקעות בבעלות מורכבות קרקעות שנרכשו לפני ואחרי הקמתה של מדינת ישראל. התקנון של קק"ל להעניק לו תפקיד הנאמנות, הקובע כי קרקעות שבבעלותה ישאו לטובת ובנאמנות עבור העם היהודי. עקרון זה עד כה מכובד והיה ומיצוק אמנה התקשרה בין קק"ל לבין המדינה. הצעת חוק שהוגשה לאחרונה על שולחן הכנסת (הפרלמנט הישראלי) עם ריבית של גיבוש עיקרון זה בחקיקה והוא צפוי להיות מועבר בעתיד הקרוב.
באופן עקרוני, קרקעות בבעלות הקרן קיימת לישראל יכולות להיות מושכרות ליהודים בלבד. המשמעות היא כי זרים, כמו גם אזרחי ישראל ו / או תושבי שאינם יהודים, אינם זכאים לחכור מקרקעין אלה. אף על פי כן, אל הארץ אשר נמצאת בבעלות רשות הפיתוח על ידי המדינה יכול להיות מושכר לכל אזרח בישראל, בין אם הוא יהודי או לא. הזר של מי הם יהודים זכאים לעלות לישראל על פי חוק השבות עשויים גם לחכור מקרקעין אלה.
ישות זו יש מועצת מנהלים הכוללת אזרחי ישראל בעיקר