שוק הנדל"ן סוער בעקבות זכייתה של קבוצת גינדי במכרז דרום הקריה עם הצעה של 436 מיליון שקל. הסיבה לזעם מצד הקבלנים הוא שגינדי זכתה במכרז כשהציעה הצעה כספית הגדולה פי שתיים ממחיר המינימום, ובעקבות כך, טוענים הקבלנים, שבקבוצת גינדי יאלצו למכור את הדירות החדשות במחיר כפול מהמחיר המקורי.
לעמוד דירות חדשות מקבלן באתר Banknadlan לחצו כאן
מכרז דרום הקריה
במכרז דרום הקריה נוצר מקרה מעניין בו קבוצות הרכישה מסוגלות להציע מחירים גבוהים על הקרקע כשהן יודעות שיקבלו הטבות מיסוי שקבלנים חוקיים לא מקבלים, ולהציע דירות במחירים נמוכים יחסית. כלן, קבלנים המשתתפים באותם מכרזים מרגישים שהם נאלצים להעלות את המחיר עבור הקרקע על מנת לזכות. כך עלול להיווצר מצב שקבלנים יבקשו מחירים גבוהים מהמחיר הממוצע בשוק ומחירי הדירות יעלו על מנת שהקבלנים יוכלו לצאת עם רווח לאחר סיום הפרויקט.

נאלצים להעלות את המחיר עבור הקרקע על מנת לזכות במכרז.
דרישות התאחדות הקבלנים
אנשי ההתאחדות דורשים מהממשלה לתקן את האפליה הקיימת בשוק הבנייה למגורים, המאפשרת לקבוצות הרכישה להנות מהטבות מיסוי. הטבות המיסוי שניתנות לקבוצות הרכישה מאפשרות להן להציע מחירים גבוהים על קרקעות מבוקשות ובכך להעלות את מחירי הקרקעות בישראל. אך האם טענה זו היא אכן קבילה, או שמא הקבלנים צריכים להבין שישנם פרויקטים שהם לא אמורים לזכות בהם והרצון שלהם להשיג עוד פרויקט מנצח הוא זה שמעלה את מחירי הדירות?
לעמוד חברות בניה באתר Banknadlan לחצו כאן
קבוצות הרכישה מנגד
מצד אחד, לא ניתן לתת לקבלנים את האפשרות להיות האחראים היחידים בשוק הדיור בישראל.שכן בשוק חופשי, כל אחד יכול לחבור לקבוצת אנשים ולהחליט להקים פרויקט. ובסופו של דבר, אם מחיר הדירה שאדם רוכש מקבוצת רכישה זול יותר מהמחיר שהיה מקבל מקבלן (שכן אין איזשהי הבטחה מצד הקבלנים לא להעלות מחירים), הרי זה משובח. מצד שני, ישנם כיום קבוצות רכישה רבות שעקב חוסר הניסיון שלהן עלולות להציג מחיר שישתנה פעמים רבות והקבוצה תבחר להעלות את מחיר הדירה על מנת לצאת עם רווחים.

ישנה דרישה לפיקוח ממשלתי על היזמים שניגשים למכרזים ועלולים להקפיץ את מחירי הדיור והקרקעות כך סתם.
תועלתו של פיקוח ממשלתי
הפתרון היותר אפשרי שניתן להציע הוא סיווגם של קבוצות הרכישה ובדיקה מקיפה שתעצור יזמים לא מנוסים, אשר מסוגלים להבטיח מחיר ראשוני, אבל לא לעמוד בעלויות הדרושות ובעקבות ההצעה הראשונית הלקויה, מחירי הדירות והקרקעות יחלו לעלות. צריך לזכור שבאותו מכרז הגיעה למקום השני קבוצת רכישה נוספת שמחיריה היו יותר סבירים. בסופו של דבר רק ע"י חקיקה שתחייב את היזמים והקבלנים להציע מחירים שפויים במכרזים אשר עדיין יציגו רווחים גם לחברות, ופיקוח נכון על שוק הנדל"ן יוכל להציג הורדות מחירים. לסיכום, שוק הנדל"ן זקוק לשריף שישים לב למתרחש וימנע הצעות גרנדיאוזיות העלולות להתברר כחתול בשק.