לאחר מאבק ממושך בין משרד הבינוי והשיכון והארגונים הירוקים לגבי לתוכנית הגן הלאומי בחורבת קייאפה בבית שמש, הושגה הסכמה שאיחדה בין הצדדים על ביטול התוכנית המקורית ל-1,200 יחידות וצימצומה לבנייה של 800 יחידות דיור בלבד.
לעמוד פרויקטים בירושלים והסביבה באתר Banknadlan לחצו כאן
עבר מול עתיד
תחילת הסיפור מגיע עד שנות ה-90, לפני שנמצאו באזור ממצאים ארכיאולוגיים משמעותיים, אז קידם משרד הבינוי את התוכנית להרחבת בית שמש ב־15 אלף דירות כש-1,200 מהן אמורות היו להיבנות בחורבת קייאפה. לאחר שנים של תיכנון והכנה, החלו במקום חפירות ארכאולוגיות בהן מצאו שרידים של עיר מבוצרת מוקפת חומת סוגרים, ובה הכתובת העברית הקדומה ביותר שנמצאה עד היום. בעקבות כך הוחלט שהפרויקט יוסט הצידה, אך בעקבות הגילוי נעשו בדיקות נוספות וגילו שהאזור כולו מלא בשרידים ארכאולוגיים וכך החל המאבק בין הצדדים בין שימור ההיסטוריה לבין שינוע האתר והפיכת האזור למקום מגורים.

התוכנית המקורית הייתה חייבת להשתנות
משרד הבינוי התנגד במקור להכרזה על השטח כגן לאומי ולפני כשנה הוא הציג במסגרת הדיונים בנושא בוועדה המחוזית מתווה מרוכך, המפחית את מספר הדירות. המבנים הקרובים לאתר ינמכו בשתי קומות משתוכנן ומספר הדירות יירד ל־970. רשות העתיקות התנגדה גם לתוכנית הזו, ולבסוף נפתרה המחלוקת באמצעות פגישה של מנכ"ל רשות הטבע עם מנכ"ל משרד הבינוי.
לעמוד דירות מקבלן באתר Banknadlan לחצו כאן
שימור ההיסטוריה
לאחר המפגש הצדדים הגישו תוכנית לגן לאומי שכולל גם את שתי הגבעות והשלוחה, בהן היו אמורים לקום בניינים שהיו מתחברים למרחבים של עמק האלה, והוצג מתווה מרוכך שלפיו ויתרו על 400 דירות שייבנו בכיפה, ויבנו רק 800 דירות בשלוחה. ההסכם נחתם לאחר ביקור של אנשי משרד הבינוי למקום וההבנה שאין מחלוקת על המהות ההיסטורית של האזור, בו נערך הקרב בין דוד לגוליית וצורך למנוע משמורות הטבע המעטות של ישראל להפוך לעירוניות.